Quantcast
Channel: Tuopillinen
Viewing all 604 articles
Browse latest View live

Kirjallisuutta: Sahtia ja Belgejä

$
0
0

Laitinen, Silvennoinen, Nikulainen: Sahti - Elävä Muinaisolut
Moreeni (2015), 222pp.

Olen tääällä blogissakin tehnyt useamman kerran selväksi, että en hirveämmin välitä sahdista. Se on yltiöpäisen makeaa ilman minkäänlaista tasapainon hajuakaan, eräänlainen ylikatkeroidun DIPAn antiteesi. Ja kaikkein pahimpana se tunnetaan erityisen voimakkaasta banaanisesta hiivan tuottamasta tuoksusta, eli juuri siitä aromista mistä oluissa pidän ehkä kaikkein vähiten. Välttelen (muutamin poikkeuksin) erityisen banaanisia saksalaisia vehnäoluitakin, niin sahti vain menee tolkuttomasti yli. Kyllähän sitä juo, mutta mielummin on juo jotain muuta. Hämäläisten juttuja.

Se ei silti tarkoita sitä, ettenkö ymmärtäisi sahdin merkitystä ja arvostaisi sitä faktaa, että kaikista maailman maista juuri Suomen Hämeessä on tehty muinaisolutta pitkälti samoin metodein katkeamatta kaikkein pisimpään. Sahti on kulttuurihistoriallisesti huima juttu, vaikken siitä maun puolesta niin välitäkään.


Maltainen-blogiakin pyörittävä Mika Laitinen on Johannes Silvennoisen ja yli kymmenen tuhannen oluen Hannu Nikulaisen kanssa tehnytkin viime vuoden merkittävimmän olutkulttuuriteon kirjoittamalla kirjan nimen omaan sahdista.

Sahdista ja sen naapurimaiden sukulaisjuomista kerrotaankin sitten miltei kaikki mitä kerrottavaa on. Historiaa, raaka-aineet, valmistusmenetelmät ja reseptejä. Sen lisäksi esitellään sahtipersoonia ja kilpailuja ja muutenkin "sahtiskeneä". Koska kirjoittajat ovat itsekin "inessä skenessä", on näkökulma ajoittain virkistävän kriittinenkin esim. joitain kilpailujen piirteitä kohtaan. Erityisesti arvostan kirjoittajien paneutumista aiheeseen. Moni kohta kirjassa terästyy kummasti kun loppuun tulee "testasimme..."

Hyvä kirja sahdista ja lukiessa tuli monesti mieleen, että nytpä maistuisi sahti. Rupesin pohtimaan, että pitäisikö sitä nyt opetella sitten juomaan. Ongelmaksi muodustuukin kaupallisen tuotannon rajallisuus ja saatavuus. Jos sahteja haluaisi oikein maistella, pitää odottaa Urkin Sahtiviikkoja tai hommata auto, jolla kierrellä sahtipanimoita. Tai tehdä itse.


Kirjaa lukiessa nousee mieleen myös kysymys. Koska se inhoamani banaanisuus tulee hiivasta ja nykyään "oikeana" hiivana pidetään lähes poikkeuksetta Suomen Hiivan leivinhiivaa, niin miltäs se sahti oikein on maistunut ennen kuin on sotien jälkeen ruvettu valmishiivalla oikomaan?

Ennenhän hiivana on käytetty juurta, niin kuin leivissäkin. Nykyään moni ei kai muuta hiivaa kelpuutakaan kuin sitä leivinhiivaa, koska se on "perinteistä". Kirjan mukaan se on kuitenkin suht uusi muutos sahdin valmistuksessa. Suureksi ilokseni tekijät ovat testanneet asiaa norjalaisella perinnejuurella ja mainitsevat, että valmistunut sahti oli hyvinkin erilaista, marjaista ja hedelmäistä. Kuulostaa siltä, että jos alan itselleni koskaan sahtia keittelemään, jätän leivinhiivat kauppaan. Oluthiivaahan ei EU-määritelmän mukaan saa käyttää.

Olin jo kirjoittanut ylläolevan, kun tänään Koffin APA-promo-spåra-ajelulla täysin yllättäen törmäsin Mika Laitiseen. Jyväskyläläistä kun harvemmin näkyy Helsingin tapahtumissa. Otin tuon hiiva-asian puheeksi ja Mika mainitsi tehneensä myös itse kasvattamastaan ruisleipäjuuresta sahtia (taidettiin se kirjassakin mainita...) ja vähän harmitteli, miten hiivakanta tuppaakin sahdintekijöillä olemaan vähän yksioikoista. Kai sitä pitää jossain välissä jokin sudeettisavolainen banaaniton sahti itse tehdä.

Michael Jackson: Great Beers of Belgium (6th edition)
Brewers Publications (2008), 514pp.

Sahdista klassikon äärelle, vaikka oli tämänkin kirjoittaja suuri sahdin ystävä. Michael Jacksonia voi ilman minkäänlaista epäröintiä pitää maailman merkittävimpänä olutkirjailijana. Jacksonin World Guide to Beer oli 70-luvun lopulla pioneeriteos ja muokkasi hyvin paljon sitä sanastoa miten nykyään oluesta puhutaan, esim. oluttyylien muodossa.


Jackson oli myös merkittävin belgioluiden ilosanoman levittäjä maailmalle ja voisipa väittää, että Belgia oli Jacksonille myös se kaikkein tärkein olutmaa. 1991 belgievankelismi otti tämän belgiolut-raamatun muodon. Sittemmin kirjaa on päivitetty useampaan otteeseen ja tämä 2008 julkaistu versio on kuudes. Vaikka Jackson kuoli vuotta aiemmin, päivitykset ovat käsittääkseni kuitenkin pitkälti miehen omaa käsialaa.

Hyllyssäni on pari Jacksonin opusta, mm. ensimmäinen koskaan ostamani olutkirja oli Jacksonin Great Beer Guide. Kirjamuodossa Jackson ei kuitenkaan ole mielestäni ollut oikein parhaimmillaan, sillä kirjat ovat tupanneet olemaan enemmänkin luetteloita oluista. Sellaisia hakuteosmaisia on välillä vähän puuduttava lukea kirjana vaikka Jacksonin teksti erinomaista onkin. Olen mielummin tavannut miehen lehtiartikkeleita ja muita, mitä beerhunter.comin arkistoista löytyy. Niissä on enempi matkatarinaa ja väriä.

Tunsin tarvetta syventää tietojani Belgiasta olutmaana. Belgit eivät ikinä ole olleet itselleni se suurin rakkaus, Orvalia lukuunottamatta, vaikka aivan mahdottoman upeita oluita maasta tuleekin. Niinpä suurista olutmaista se on jäänyt minulle vähän vieraammaksi kuin vaikkapa Englanti. Tukeutuminen yhteen Jacksonin maineikkaimmista kirjoista tuntui parhaalta tavalta syventää tietoutta vaikka olutlistausta uumoilinkin. Kirja kuitenkin on alansa klassikko ja oli minulla lukematta. (Niin on muuten se alkuperäinen World Guide to Beerkin, kun en ole sitä mistään onnistunut saalistamaan)

Siksi onkin erityisen mukavaa ettei Great Beers of Belgium ole vain olutluettelo. Ennen oluisiin perehtymistä käydään läpi Belgian uniikkiutta olutmaana, oluen ainesosia Belgialaisesta näkökulmasta ja sen jälkeen oluita karkeasti tyyleittäin ryhmiteltynä niin, että tyylistä ja panimoista kerrotaan paljon runsaammin ja värikkäämmin kuin ehdin jo pelätä. Loistava kirja, belgioluisiin perehtyvälle ehdoton ja luultavasti edelleen paras valinta.


Jos jotain negatiivista pitää sanoa, niin muiden kuvien joukossa kirjaa katkovat Joris Luyten -nimisen (ilmeisesti maineikkaan, kun kuvaaja erikseen esitellään) valokuvaajan ottamat kuvat ruuasta. Utuiset superlähikuvat ovat kai kovin taiteellisia, mutta onnistuvat lähinnä saamaan ruuan kuvassa näyttämään aika kuvottavalta.

Kirjan lopussa on myös lista ravintoloista ympäri maailman, joista belgiolutta saa. Se on ihan kiva, mutta kun kirjan tälläkin versiolla on ikää jo kahdeksan vuotta, ei se ihan ajan tasalla tietysti ole. Esim. Helsingistä on listassa vaivaiset neljä baaria ja niistäkin yksi (Poirotti) on jo seitsemän vuotta sitten suljettu.


Kotiolutta: Nälkämaa Ärjä APA

$
0
0
Ärjä APA
Panimo: Nälkämaan (koti)Panimo
Maa: Suomi

Tyyli: APA
Alkoholia: 5,7%
Katkeruus: 45 IBU

Karkeasti ottaen vuosi sitten sain kotipanimohommiin tuttunsa kanssa "Nälkämaan Panimo"-nimellä yltyneeltä vanhalta kaverilta Samilta maistiaiseksi Luotikuja IPA:n. Jo maineikkaasta Reittausblogi-IPAsta hieman viritetty ensikeitto oli mainio ja sai siinä vaiheessa tämän omassa panimossaan lähinnä vihanneksista paskaa tuottaneen blogistin suorastaan kateelliseksi. Onhan se nyt jollain tavalla väärin, että heti eka kerralla kotipanot sujuu kuin vanhoilta tekijöiltä.

Aikaa kului (sillä välin blogistinkin panoprosessi parani) ja tutustuin Nälkämaan toiseenkin osapuoleen, Aleksiin. Syksyllä Lempäälässä käydessä kuulin jo ukkeleiden tekevän suurellisempia suunnitelmia. Lähiseudulla olevalla Hopping Brewstersilla ne sitten vuodenvaihteen jälkeen toteutettiin ja reseptiltään selvästi kevyemmäksi muokattu kaupallinen Luotikuja IPA lähti tällä viikolla Kajaanin Saint Kukkoon hanaan Nälkämaan Panimo -kiertolaispanimonimen alla. Hyvä meininki! Olusta tulee muuten mahdollisesti muuallekin hanaan, mutta koska se ei ole vielä varmaa, jätän nyt mainitsematta.

Ukoilla on blogikorruptiokin hanskassa kuin ammattilaisilla. Mainitsin Luotikuja IPAn markkinoille menosta facebookissa ja kirjaimellisesti samalla sekunnilla pöydälle ilmestyi Nälkämaan uusin kotipanimotuotos Ärjä APA. Sattumaahan se oikeasti toki, APAn toimittamisesta oli ollut puhetta jo pari viikkoa, mutta vähän nauratti.

Luotikujahan on legendaarinen baarikadunpätkä Kajaanissa, Ärjä puolestaan viittaa Ärjänselkään Oulujärvellä (edit: itse asiassa saareen siellä selällä, kts. kommentit). Suomen suurin sisävesiselkä, joka oli näin Järvi-Suomessa kasvaneellekkin aikanaan vähän hämmentävä kokemus. Mikä se semmoinen järvi on, jossa ei vastarantaa näe? Kyllä semmoinen on meri.

Pitäisikö oluelta odottaa sitten jotain isoa ja laakeeta? Katsellaan. Aineksina hyvin vaalea mallaspohja pienellä vehnälisällä, humalina pääosin jenkkikamaa kuten asiaan kuuluu eli Saksa-Magnumin päälle Citraa, Centennialia ja Amarilloa. Oletan että Magnum katkerona ja jenkit sitten aromi- ja kuivahumalaksi.

Samean puoleinen, vähän likaisen keltainen olut. Valkoinen kaunis vaahto. Huh. Todella hedelmäinen ja monipuolinen tuoksu. Makeita, miltei pilaantuneita trooppisia hetelmiä, karkkia, jostain taustalta lakritsia. Lievää hiivaisuutta.

Kepeä, raikas, hedelmäinen maku. Katkerointi hyökkää yllättävän terävästi puolimatkassa makua vähän havuisemman humaloinnin mukana. Jälkimaussa mielenkiintoista lakritsiakin kaiken muun humalan seassa. Kuten kuvauksesta voi päätellä, humalaa on riittämiin. Mallaspuoli jää selvästi sivuosaan.

Virheetön olut, mielenkiintoinen ja maukas humalointi. Mainio APA, joka ei jää yhden nuotin jutuksi. Aleksi ja Sami ovat pohtineet, että seuraavaan erään katkerointia vähemmän ja aromihumalaa rohkeasti enemmän. Yhdyn osittain näkemykseen, katkerot tosiaan olivat runkoon nähden vähän turhan ärhäkät. Aromia oluessa kyllä piisaa jo nytkin ja olisin varovainen, ettei tuoksun monimuotoisuus latistu.

Pisteitähän en kotioluille anna.

Maku Pale Ale Tölkki vs. Pullo -vertailu

$
0
0
Maku lähetti paketillisen olutta markkinoidakseen uusia tölkkituotteitaan. Makun maitokauppavahvuiset (Pale Ale, Golden Ale, Vehnä ja Amber Ale) ovat siis löytäneet tiensä tölkkeihin. Paketissa tuli myös pulloversiot samoista. No tämähän on hyvä tilaisuus tehdä vertailu, tuumasin.

Monet ihmisethän vähän karsastavat tölkkiä, etenkin kalliimpien pienpanimo-oluiden kanssa. Tölkki yhdistetään bulkkilavoihin ja tokihan nyt komia pullo on paras oikea astia oluelle. Siis tietenkin. Eikö vain? No yleensä ei, mutta käydään argumentit astioiden suhteen lopuksi läpi, testataan ensin.

Päätin tehdä vertailun Pale Alella.

Olutta en isommin kommentoi. Hyvä, jenkkihumaloitu pale ale. Maitokauppa-APA. Sitrusta ja metsää piisaa, runko on kevyehkö.

Samaa kamaa molemmista tietty löytyy, mutta kyllä astialla hieman väliä on. Ensinnäkin merkittävin ero on lämpötila. Molemmat oluet olivat useamman vuorokauden jääkaapissa, eli lähtötilanne molemmissa lie sama jääkaappikylmyys. Ennen lasiin laskemista annoin niiden kuitenkin olla hetken pöydällä, jottei ihan jääkylmänä tulisi juotua. Ehkä 5-10 minuuttia kun räpsin niistä muutamat kuvat.

Tölkki on selkeästi lämpimämpi! Mikä on hetken lukion fysiikkaa muisteltu tietysti ilmiselvää: Alumiini johtaa lämmön huimasti nopeammin kuin lasi, joten olutkin ehti lämmetä hieman enempi.

Toinen merkittävä ero on, että tölkkikama tuntuu pehmeämmältä. Epäilisin sen johtuvan siitä, että olut kaatuu tölkin reiästä epätasaisemmin ryöppyämällä kuin pullosta laskien. Voi tosin olla, että lämpötila vaikutti tähänkin kokemukseen.


No onko tölkki huonompi kuin pullo? Ei tietenkään. Olut on samaa, mutta tölkkiä puoltaa monet tuhansia kertoja toistetut seikat: Se on kevyempi, se ei hajoa lasinsiruiksi, se viilenee nopeammin, se on ekologisempi ja kätevämpi kuljettaa, se pitää oluen täydellisesti valolta suojattuna.

Pulloa puoltaa kaksi täysin mitätöntä aspektia. Ensinnäkin se "nätimpi", joka on puhtaasti subjektiivinen esteettinen argumentti (etenkin kun monen kotimaisen panimon etiketit näyttävät esikoulun photarikurssilla väännetyiltä). Ainakin Makun tölkitkin ovat ihan kivan näköisiä. Toisekseen pullosta on kivempi juoda. No onhan se, mutta oluthan juodaan lasista, joten höpöhöpö.

Lisää tölkkejä, kiitos!

Malmgård Imperial IPA & Hiisi Pecko

$
0
0
Ohhoh. Olutarvio baarista! Kaiken ne keksii Tuopillisenkin pääkonttorilla. Vaan eiku. Oluthuoneiden vuosittaiset IPA-viikot alkoivat tuossa päivä pari sitten. Pahin IPA-kiima on itseltäni kasseista tyhjentynyt jo vuosia sitten, mutta tällä kertaa listassa oli pari erikoisen mielenkiintoista, jotka piti käydä maistamassa.

Imperial IPA
Panimo: Malmgårdin Panimo
Maa: Suomi

Tyyli: Imperial/Double IPA
Alkoholia: 8,9%
Katkeruus: 85 IBU

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Hienosti tasapainossa oleva IPA, joka antaa tilaa muullekin kuin humalalle.

Ensinnäkin Malmgårdilta tupla eli "imperial" IPA. TuplaIPAt onnistuvat mielestäni verrattain harvoin, mutta silloin kun onnistuvat ovat todella loistavia. Koska jenkki-IPAssa on painotus niin räikeästi katkeron puolella, tuppaavat tupla-versiot viemään homman turhan usein yli joko ampumalla katkeruuden epämiellyttäväksi tai rungon tunkkaiseksi. Parhaimmillaan tarjolla on kuitenkin ihan mieletöntä monipuolista humalan juhlaa, johon mallastausta on sopivasti tukena. Great Divide Hercules, Omnipollo Nebuchadnezzar... upeita oluita sieltä löytyy.

Malmgårdin Emmer IPA on puolestaan kirjoissani yksi kotimaan parhaista IPA-oluista. Joten kun näin tiedon, että Elannon Oluthuoneiden IPA-viikoilla oli Imperial IPAa tarjolla samaiselta panimolta, syöksyin paikalle ennen kuin myyvät eioota.

Tummahko, kuparinen olut. Tarjoilija ystävällisesti pyytämättä pyöritteli sekaan kaiken mitä pullon pohjalta pohjalta löytyy, ennen kuin ehdin protestoida*, mutta hiivoja oli onneksi vähän ja olut jäi melko kirkkaaksi. Erittäin voimakkaan hedelmäinen tuoksu, makeutta, persikoita, marjojakin. Karheaa metsäisyyttä seassa.

Tuhti runko, mutta silti erittäin juotava. Maussa mallasta, vehnääkin (emmeriä?) ja hedelmää. Sen päälle kovat katkerot kipuavat pehmeästi kasautuen ja päättävät maun erinomaiseen katkeraan pippuriseen ja mausteiseen tasapainoon hedelmäisyyden kanssa.

Humalointi ei ole järin luonteikas, kuten vaikkapa Porilaisten CCCCC:ssä tai Hiiden Humulus Lupuksessa, mutta tasapaino ja se miten katkerot nousevat pohjalta on upea. Pehmeä, mutta silti katkera olut, jossa maltaallekin on jätetty tilaa. Kuin english strong ale voimakkaalla katkerolla. Vanhan koulun olut uuden koulun tyylissä. Tykkäsin, mutta mitään super-humalapommia ei kannata odotella. 4/5

Hiisi Pecko
Panimo: Panimo Hiisi
Maa: Suomi

Tyyli: Farmhouse IPA?
Alkoholia: 6,3%

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Hevostallisuuden kanssa hieman liian pitkälle menevä olut, jossa kuitenkin puolensa.

Amerikkalaiset penteleet on menneet nimeämään uuden humalalajikkeen suomalaisen (noh, karjalaisen) muinaisjumalan Pellonpekon mukaan. Kyseessähän on ohran, viljan ja siten myös oluen jumala. Hiisi sitten kansantaruteemoineen on napannut humalasta kiinni ja tehnyt siitä oluen, säväyttäen sitä Brettanomyces-hiivalla. "Brett IPA" pullossa tyylinä lukeekin.

Vaalea, samea ja hiivainen ulkomuoto. Tuoksu on hieno ja lupaa hyvää. Hedelmää, sitrusta, yrttejä, selkeää brettaista hikeä, sellaista Orvalmaista fiilistä hieman, mitä voinee pitää ylimmän tason ylistyksenä tuoksulle. Brettanomyces on siis vahvasti esillä sitruksisen ja yrttisen humalan ystävänä.

Suutuntumaltaan kepeä ja raikas olut. Raikas on maultaankin aluksi, kiva hedelmäinen ja sitruksinen olut... kunnes bretta iskee takavasemmalta isosti ja hevostallinen maaseutuhiki hyökkää liiankin voimallisesti päälle. Hiiden pääpanija Tatu ehti kommentoida Untappdissä, että tarkoituskin oli tehdä tallia makuun huolella, käyttäen brettaa päähiivana. Yleensähän se on sellainen lisävivahde.

Oli tavoite tai ei, liian kovaa brettaisuus maun puolella silti omaan makuuni iskee, että muuten lupaavan oluen homma pysyisi täysin kasassa. Ehkä se olisi kaivannut sitten jotain muuta parikseen enempi. Koska brettaisuus jakaa mielipiteitä muutenkin, voi tämä toiselle yleisölle olla ihan mahotonta herkkuakin. Juotavaa ja tallista huolimatta suht raikastakin kamaa kuitenkin kokonaisuutena, ei siinä. Voisin ottaa toisenkin, jos nyt en ehkä ihan tähän oluthuoneiden miltei kympin hintaan. Siksipä 3/5.

*Sivuhuomio olutbaareille: Voisitteko ihan oikeasti lopettaa sen automaattisen hiivojen sekaan pyörittelyn? Se ei lisää olueen yleensä mitään muuta kuin tunkkaisuutta, paitsi hefeweissessa ehkä. Ärsyttää aina kyttäillä, että näinköhän tällä kertaa joutuu erikseen huutamaan väliin, että "ei hiivoja, kiitos".

Alkon pääsiäisoluet 2016 ja pari muuta

$
0
0
Alkon pruuvissa oli pääsiäisolutta parin muun uutuuden lisäksi. Melko vahvasti klassikkoihin luotetaan Alkon kevään kausivalikoimassa tällä kertaa. Yhdeksästä pääsiäisoluesta viisi on suorastaan oppikirjakamaa. Niiden lisäksi oli pari uutuutta viime kuulta ja pari kuluvalta.


Pääsiäisoluet


CR/AK White Rabbit
Venetsian lähistöltä ponnistavan italialaispanimon oluita on näkynyt pk-seudun baariloissa jonkun verran, Viinitien maahantuomana. Nyt Alkossa "Double Blanche" eli jonkinlainen turboahdettu witbier kai tämä on olevinaan. "Balin pippuria" eli ns. pitkää mustapippuria ja korianteria mausteena. Vaalea, suht kirkas olut vehnäiseksi. Pippuria on tuoksussa, vehnää, hedelmää, sitruksisuutta korianterista. Raikas, sitruunapippurinen hedelmän täräys heti alkuun. Kiva katkeron puraisu. Ruokajuomaksi ottaisin jollekin thai-hommalle.

Oppigårds Easter Ale
Meripihkan värinen ruotsalainen. Leipää, kevyesti mämmistä mallasta tuoksussa. Mallaspainotteinen, bockmainen meininki jatkuu maussa. Metsäistä jenkkihumalaa hyvin kevyesti ja pehmeästi tuleva mutta tuntuva katkero, joka jatkuu hyvin jälkimakuun. Oikein mukava ja myös tälle vahva ruokajuomasuositus.

Prykmestar Suklainen Pääsiäisporter
Tumman ruskea. Erittäin suklainen tuoksu, suklaaliköörinen jopa kun se sekoittuu pieneen hedelmäisyyteen ja alkoholiin. Maun puolelta samoilla linjoilla, alkuun hyvinkin miellyttävä suklaisuus, joka taittuu sitten hedelmäisen alkoholiseksi. Kiva pienenä annoksena, mutta vähän turhan suklaaliköörimäinen meininki jos enemmän ottaa.

St. Feuillien Blonde
Klassikkopanimo Belgiasta ja klassikkotyylin äärellä. Vaalean kultainen. Todella voimakkaan yrttinen ja eritoten fenkolinen tuoksu, neilikkaa myös. Tuoksussa on voimakas ja selkeä, mutta tyylikäs. Hieno maku. Kepeä runko, makeutta hieman, hedelmää ja sitten runsas yrttisyys. Tasapainoinen katkero ja miellyttävä jälkimaku. Erinomainen.

Westmalle Dubbel
Trappistidubbel, mitäpä siitä nyt sen enempiä sanomaan. Upea tuoksu jossa pieni liuotinmainen alkoholi ei haittaa vaan enemmänkin korostaa suklaata ja yrttiä ja luumua mikä tuoksusta muuten nousee, yhdistää ne hienovaraiseksi komboksi. Terävät hiilihapot, maussa hedelmää, yrttejä, hieman rukiinenkin meininki vaikka ruista mallasprofiilissa tuskin on. Monitahoinen mallas, herkkiä käymisaromeja. Alko sanoo tyylikkääksi, yhdyn näkemykseen.

Chimay Rouge
Toinen trappistidubbel perään, näppärä vertailla. Westmalleen verrattuna kuivempi, yrttisempi, vähemmän alkoholisuutta. Leipäisempi, mutta vähemmän luonteikas. Hyvä klassikkodubbelhan se tämäkin on, mutta kääntyisin Westmallen puoleen mielummin, se on halvempikin. Ehkä jos Westmallen alkoholisempi meininki ja verrattain makeampi profiili miellyttää vähemmän tai toimii ruuan kanssa huonommin, niin sitten tämä.

Schlenkerla Fastenbier
Yhtä klassikkoa klassikon perään... "maailman paras savuolut", Schlenkerlan paastonajan versio on jälleen täällä. Nuuhkaistessa vähän polvet nytkyy, kun savukinkkuinen pyökkisavu tulee niin upean voimakkaasti mutta silti hellävaroen nenään. On se mahoton. Savumaltainen, olematta liian paksu tai luotaantyöntävän makea. Savu tanssii täydellisesti katkeroinnin ympärillä jälkimaussa. Hieno.

Paulaner Salvator
No kun nyt ei vielä ollut klassikkoa tarpeeksi, niin vielä yksi. Das Doppelbock, josta doppelbockit ponnistavat. Müncheniläisen tumman maltaan esittelyareena. Sitä on tuoksussa ja sitä on maussa pääroolissa muhkeasti, syvästi ja kauniisti. Pehmeä suklainenkin meininki. Hieno olut tämäkin.

Paulaner Weissbier Kristallklar
Liekö Paulanerilta sanoneet, että jos haluatte Salvatoria niin pitää ottaa kristallia kanssa... Suodatettu kirkas saksalainen vehnäolut. Terävä, "palanut metalli" tuoksussa. Mausteinen, raikas olut, vehnäleipäinen, hieman yrttinen, sitruksinenkin. Kyllähän sitä juo, mutta mielummin ottaisi pehmeämmän suodattamattoman hefen.

Uutuudet


Brunehaut Ambree Bio Gluten Free
Gluteeniton luomuolut, keliaakikoille ja villitysruokavalioisille. Kuparinruskea olut. Keksinen, maltainen, alkoholin myötä jopa sherryinen tuoksu. Terävän hiilihappoinen. Ohut, mutta liköörinen jopa. Mallasta, alkoholia maussa. Ihan ok, noin gluteenittomien sarjassa.

Founders Dirty Bastard
Amerikkalainen vahva skottiolut, wee heavy. Mahtavan maltainen tuoksu. Maussa suklaata, konjakkia, leipää, alkoholia, mausteita. Loppumaussa rukiinen meno. Syvän maltainen. Mahtava olut, vahva suositus.

Harviestoun 80 Schilling
Skotlantilainen skottiolut, mutta miedommasta päästä. Tuoksussa yllättäen eritoten selkeää humalointia, mikä ei ole skottilaisille ihan tyypillistä. Makeaa toffeeomenaa sen tukena. Maussa mallasta paljon, yllättävän katkeroitukin on. Meinaa mennä bitterin puolelle, mutta runsas toffeinen makeus taittaa sittenkin skottialeksi.

Founders Imperial Stout
Paluumuuttaja amerikoista. Mustaa öljyä. Paahdetta noin tonni, sen tukena yrttistä humalaa ja maltaan makeutta. Sametinpehmeä, supertäyteläinen. Upea paahde, upea mallassuklaa, kahvisuus ja päälle sellainen tasapaino katkeroinnissa, että sitä on hankala uskoa. Alkoholista (10,5%!) ei tietoakaan. Alkon ei-kausivalikoiman parhaimmistoa tällä hetkellä.




Sinebrychoff Olutmestarin Export Pils

$
0
0
Hämärässä otettu kuva
hämää olutta vähän
tummemmaksi kuin onkaan.
Olutmestarin Export Pils
Panimo: Sinebrychoff
Maa: Suomi

Tyyli: Pilsner
Alkoholia: 5,6%
Kantavierre: 12,30%
Väri: 8 EBC
Katkeruus: 37 IBU

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Moitteeton saksalaistyylin pils.

Olin syksyllä karsintatuomaroimassa Koffin Olutmestari-kilpailua. Siinähän baariosaajat kisaavat lähinnä tarjoilutaidoissa ja asiakaspalvelussa, sekä tuotetietoudessakin. Voittaja saa paitsi tittelin, myös kunnian tehdä haluamansa tapaisen oluen Keravalla seuraavan kesäkauden hanamyyntiin. Kun osanottajilta kyseltiin minkälaista olutta olisi tulossa jos voitto kolahtaa näppeihin, vastauksia oli tietenkin mitä erinäisempiä, mutta yllättävänkin usein toistui "pils".

Pilshän on mitä loistavin juoma kun sen oikein tekee. Pilsner-maltaan herkullisuus, sekä mannermaisten humalalajikkeiden luonteet pääsevät siinä erinomaisesti esille, puhtaasti ja peittymättä mihinkään yltiömäiseen katkerointiin, hyperpaksuun mallaspohjaan tai eksoottisiin hapan- tai muihin hiivaefekteihin. Raikasta juomaolutta.

Kisan voitti Rovaniemeltä Antti Peltonen, jonka voittovalinta olikin juuri saksalaistyylinen pils. Nyt Ehkä hivenen peruspilsiä vahvemmaksi oli reseptiä väännetty ja nimeksi keksitty "Export Pils". Export viitannee Exporteihin eli Dortmundereihin eli saksanmaalla aivan hivenen väkevämpiin oluisiin, jotka ovat vaaleita lagereita, mutteivät yleensä käsittääkseni kuitenkaan pilsin nimellä kulje. "Vahva" siis kuitenkin alle kuuden prosentin, eli ihan janojuomaksi kelpaa. Peltonen mainitsi lanseeraustilaisuudessa syyksi pilsin tekoon ensinnäkin tietenkin sen, että pitää siitä itse, eikä niitä ole niin paljon pohjoisessa päin näkynyt, mutta kommentoi myös, että ehkä tyylissä ollaan tuotantolaitoksen mukavuusalueella. Niinhän se on. Jos Sinebrychoffin kaltaisesta makrolagerille optimoidusta laitoksesta itse saisin haluamaani olutta valutella ulos, niin kyllä mieli vaaleaan lageriin kieltämättä veisi.

Ohjenuorat olivat olleet pirun simppelit. Yhtä mallasta (pilsneriä), yhtä humalaa (Hallertauta) ja yhtä hiivaa (lagerhiivaa). Onnistunut tuotos näistä onkin keitetty. Baijeriin päin kumartava pils. Ensinuuhkaisun kun otti niin Saksa tuli vahvasti mieleen. Siihen tosin auttoi lanseeraustilaisuuden paikaksi valittu Rymy-Eetukin, joka on seesteempinä aikoina näköjään varsin saksalaisen oluttuvan oloinen. Eikä se bilemesta mikä se on iltaisin.

Mainio pils sieltä pullahtikin. Mausteinen Hallertau-humala on voimakkaasti esillä tuoksun puolessa, kuten myös hivenen leipäinen, selkeän jyväinen pilsnermallas. Muistuttaa Baijerista. Samat ainekset tietysti maunkin puolella. Mitään kikkailua ei ole, puhdas lager, erinomaisessa tasapainossa. Rapsakka katkeron puraisu ja raikas, tuntuva jälkimaku. Hyvä pils.

Pils on lähdössä hanoihin tällä viikolla. Maistamamme oli alle kaksi vuorokautta aiemmin astioitu, eli todella tuoretta. Kannattaakin ehkä yrittää bongata olutta vielä kevään mittaan, niin pääsee tuoreelle. Ennustan kyllä, että maistunee kesän mittaan terasseilla niin olutfriikeille kuin perustallaajallekin, tämä kun on vähän sellaista "perusolutta" mutta roimasti parempana.

Birrificio Settimo - maistinki

$
0
0

Monditaly kutsui maistelemaan pientä maistiaiserää italialaisia Settimo-panimon olusia. Oli vähän vielä ilmassa ovatko panimon oluet Suomen markkinoille tulossa vaiko eivätkö, joten ainakaan ihan heti ei näitä kannattane etsiskellä. Ihan näppäriä ja moitteettomia oluita, ruuan kanssa sopivia ja mahdollisesti oikean ruuan kanssa loistavia (ja ruualle suunniteltukin), muttei yksinään niin ihmeellisiä.


Paikalla oli myös Lasse Kauniista Humalasta ja Arde. Molemmat ehtivät jo kertoilla maistingista päiviä aikaisemmin, mutta toisaalta olin tilaisuudesta kellotörttöilyni ansiosta kolme varttia myöhässä, niinpä vähän myöhemmin tuleva postauskin sopii kuvaan suorastaan oivallisesti.

Melkoisella haipakalla maistelin Settimon valikoiman kuusi "perussarjalaista". Belgityylejä, stoutia lukuunottamatta. Lisäksi oli pari isoa pulloa ja bonuksena Amiatan Lura-"sahtia" kahtena versiona. Se olikin jäänyt itseltäni maistamatta. Settimon isot 75cl pullot olivat muuten muodoltaan hauskoja, hilpeän lempeitä pötiköitä. Ostaisin pelkän ulkomuodon perusteella.


Wit-Flos
Kuten nimestä voi päätellä, witbieriä. Sellaiseksi suht tuhdin hedelmäistä, etenkin makupuolella. Tuoksussa ja lopummassa maussa raikasta mausteisuutta ja selkeähkö korianteri. Ihan jees.

Aes
"Speciale Belge", eli jonkinlaista brunea ehkä. Ruskea väriltään. Yrttinen, rukiinenkin tuoksu. Melko ohut, kova ja makunsa puolesta jää aika flätiksi.

Triskell
Stout. Paahdetta on reilusti, öyhkäävästi jopa, pähkinäistä mallasta siinä sivussa. Oikein jees, pähkinäinen, kivasti humaloitu porter.


Exxtra - Belgian Bitter
De Ranken maineikkaalle XX Bitterille morjesteleva nimi ja sitä pyrkii olutkin olemaan, muttei aivan esikuvansa tasolle yllä. Vaalea, reilusti ja terävästi katkeroitu, mutta hieman himmeämmin aromipuolella. Kepeä humalavoittoinen olut silti. Kiva, mutta siinäpä se.

Nuce
Dubbel. Jotenkin tulee hiljan maistamani Westmallen dubbel tuoksusta mieleen, mutta selkeästi miedommin. Sellaista rusinaisuutta, mausteisuutta, kevyttä alkoholisuuttakin. Maku samoilla linjoilla. Rusinainen, kevyehkö, makeahko, luumuinen. Syvempi mausteisuus jää uupumaan, mutta ihan toimiva dubbel.

Quis Ho
Tripel. Makeahko hunajainen ja yrttinen tripel. Helppo ja miellyttävä. Oikeastaan oikein kivassa balanssissa oleva tripel, jota joisi mieluusti toisenkin, mutta kuten muissa, mitään jyräyttävää ei tässäkään ollut. Triskellin ohella ehkä paras Settimon oluista.

Think Positive
Isosta pullosta "Red Bitter Ale". Selvästi ei-belgi-linjalla tämä. Karamellimaltainen, pähkinäinen sävy tuoksussa. Toffeetakin. Pehmeä, vähän turhankin kevyt ja "meh". Hyvä tasapaino kuitenkin, juomaolut. Etiketin perusteella odotti hullumpaa menoa.


Rusca
Kymppivolttinen jouluolut. Tuoksussa onkin vaikka mitä. Viiniä, sherryä, kanelia, mausteita paljon. Suussa erittäin pehmeä ja sulava, prosenteista ei tietoakaan. Maku jää silti kovin vaisuksi, joulumausteita toki. Makean puoleinen.

Amiata Lura (Uusi ja Vanha)
Vaihdetaan panimoa ja Kallio Artisanal -nimellä kulkevan kiertolaispanimon italiassa tehty "sahti"-henkinen viritelmä. Alkon pienpanimoviikoillakin saatavilla, mutta jäi itseltäni ostamatta. Pullahiivaa ja paikallista katajaa käytetty. Tynnyrikypsytetty ja muutenkin vähän perinteistä sahtimenoa viritelty. Kypsytys on käyttänyt oluen kuivaksi ja Lura onnistuu hiivasta huolimatta maistumaan harvinaisen vähän banaanisen makealta sahdilta, ja maistuukin varmaan juuri siksi melko hyvältä.

Terävä, pirteä, mausteinen olut. Happaman puolelle selkeästi ja miellyttävästi vääntyvä fiilis. Selkeää, jopa roimaa katajaista havua kuitenkin. Testissä oli myös vuotta vanhempi versio, joka oli vielä selvemmin hapan ja siitä puuttui nuoremman katajaisuus. Vanhemman lisähappamuus oli hyvin miellyttävää ja toimi, mutta niin toimi katajaisuuskin, joten vähän kahden vaiheilla kummanko julistaisi paremmaksi. Hyvää molemmat.


Magic Rock Salty Kiss

$
0
0
Salty Kiss
Panimo: Magic Rock
Maa: Englanti

Tyyli: Gose
Alkoholia: 4,1%

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Raikas, marjaisa, vehnäinen gose.

Englannin pienpanimobuumin vakiintuneimmin hyvää kamaa tuottavia panimoita on Magic Rock, jota tähän asti on Suomessa näkynyt lähinnä olutbaarien hanoissa. Pääsääntöisesti sirkushenkisiä nimiä ("Human Cannonball", "Ringmaster", "Bearded Lady") viljelevä panimo on nimennyt gosensa Salty Kissiksi. Mikäs siinä, suolastaan tunnettu tyylihän se.

Olutta on ollut tekemässä tanskalainen panimomestari Anders Kissmeyer, joka on ainakin Nørrebro-panimolla vaikuttanut takavuosina ja tekee nyt "collabo"-oluita muiden panimoiden kanssa. Salty Kiss löytyi muistaakseni Ruoholahden CM:stä tai Postitalon K-marketista, en nyt muista, kun tämä on hankittu jo tovi sitten. Gose on kuitenkin kiva tyyli, kun se usein mahtuu meikäläisiin älyvapaisiin kaupparajoihin. Näkyisipä sitä enemmänkin.

Tyrniä ja karviaista, onpas suomalainen meininki mausteosastolla. Alunperin ilmeisesti ollut myös ruusunmarjaa, mutta nyt tölkin takana ei ainakaan sellaista lue. Toisaalta ainesosalistassa ei lue vehnääkään ja vehnäoluttyyli kuitenkin on kyseessä. Allergeenilistasta se sitten löytyy.

Roima, kaunis vehnäoluinen vaahto. Tuoksussa raikas, marjainen tuulahdus, jossa jotain yrttisyyttä loiventamassa eikä tuoksu olekaan lainkaan makean oloinen.

Pehmeä. Kevyt happamuus. Gosemaisuus ei suoloineen ole kovin määräävässä roolissa. Vehnäisyys sen sijaan pääsee esiin. Marjat tukevat sitä hyvin, eikä niiden oma luonne ole missään nimessä pinnassa. Loppu- ja jälkimaussa sitten suolan mineraalit nostavat päätään mietojen katkeroiden kanssa sillä lailla, että raikas fiilis pysyy. Marjojen kirpakampi puolikin näyttäytyy.

Miellyttävä, jopa etäisen saisonmainen vehnäolut. Maitokauppatuotteena helmi. 4/5

PS: Tuopillinen on nyt pari viikkoa tauolla tämän postauksen jälkeen. Huhtikuussa taas astialle. Facebookissa voi olla tauollakin elämää, ehkä.

Muutamalla kymmenellä oluella Tallinnassa (TCBW 2016)

$
0
0
Ohitsemme kävelee mies leijonatakissa, leijonapaidassa, leijonakoru kaulassa. Seinällä mainostetaan kultapaperiin käärittyä proseccoa. Olemme olleet tunnin laivalla.

"Onko se elitistä, jos tuntuu, että tässä Tallinnan laivailussa on sellainen mauttomuuden alavire?"
"En nyt tiedä, että alavire... Ja on."

Mutta sallittakoon kevyt ylemmyyden tunto, nyt ollaan elitistisinä pätijöinä liikkeellä. Tallinna kun on suuntana tällä kertaa Tallinn Craft Beer Weekend -olutfestarien takia. Meno paikan päällä on niin katu-uskottavan coolia oluthipsterismiä, että heikompia hirvittää.


Noblesseneri Sadamin alueella olevaan muinaiseen teollisuushalliin on ympätty kasa "craft"-panimoita ja olutharrastajat, -nörtit ja -hipsterit on kutsuttu paikalle. Niitä on tullut niin, että liput myivät loppuun jo hyvissä ajoin. Suomalaisia paikalla on tuhottomasti yleisönä, panimoita vain yksi. Itse asiassa kuulin festareilla enemmän suomea ja venäjää kuin eestiä. 31 panimoa, lähes 250 olutta. Itse olin paikalla vain lauantaipäivänä, joten pääsin valitsemaan vain puolista oluista.

Festareiden toiminta on erilainen kuin kotimaisilla festareilla. Päivän lippuun sisältyy maistelulasi ja kaikki juomat. Toisin sanoen lasi kourassa voi vaellella tiskiltä toiselle ja maistella vapaasti. Kullakin panimolla on kaksi olutta kerrallaan hanoissa ja kerran päivässä hanaa vaihdetaan. Annokset ovat 5cl, joten aika laajan setin saa halutessaan testailtua. Toisilla tiskeillä annos on tosin vähän sinnepäin ja käytännössä se heittelee 4-10cl välillä. Esim. päälläni ollut Mikkellerin paita antoi heti bonusta ko. puljun tiskillä.


Ruokaakin oli, jotain epämääräistä intialaiseksi väitettyä sörsseliä, erinäisiä snacks-henkisiä annoksia ja hampurilaisia pääasiassa. Menettelihän ne, juustolautanen oli erityisen kiva lisä ja juuri sopiva maisteltava oluiden lomassa. Ainakin tasokkaampaa kuin OlutExpon taannoiset bensa-asemaeinekset. Lisäksi naapurihuoneessa soitti bändejä, jotka olivat ainakin ohimennen katsottuna aika turha ohjelmanumero, koska yleisöä kiinnosti enemmän olut. Musiikki ei onneksi ihan hirveän pahasti jyrännyt maistelupuolelle.

Mutta itse olut. Monta panimoa jäi testaamatta ihan tykkänään, sen verran tarjontaa oli. Uusista tuttavuuksista venäläinen Bakunin veti täyden kympin. Tasokasta olutta, hienoja makuja, ihan sama mitä tiskiltä koetti. Kalifornian kuuluisuus Stone erosi joukosta aika hyvin myös. Siinä missä lähes kaikilla muilla oli outoja mausteita ja villiä kokeilua, Stonella oli melkein "perustuotteita", mutta helvetin tasokkaita sellaisia. Panimon Americano stoutia siemaillessa rupesi huvittamaan kun muualla salissa tarjotaan vahvempia imperialeja, joihin on tyhjennetty koko maustekaappi ja silti Stonen perusstoutissa (kts.*) on enemmän ja parempaa makua, ilman virheitä.

Oli niissä oudoissa virityksissäkin silti oikeinkin toimivia juttuja.

Paras olut oli Buxton/Omnipollon Yellow Bellyn Sundae-versio. Perusversio oli syksyllä OlutExpon hitti ja sen tason jeesus-imperial stout kyseessä on, ettei näilläkään festareilla sen päihittävää löytynyt. Ihan käsittämätön olut. Maistelulasi tuoksui huuhteluista ja pesuista huolimatta yellow bellylle ainakin kolmen seuraavan oluen ajan. Sellainen puolitoista desiä on silti ehkä maksimimäärä tälle tuotokselle.



Lyhyemmin muita mainittavan arvoisia:
-Brittiläinen Brew By Numbers eli BBNo esiintyi vahvasti ja tuli maistettua kaikki tarjolla oleva, eikä yhteenkään tarvinnut pettyä.
-Cigar Cityn iltasetissä olleet Dark Woods old ale ja Jose Marti imperial porter oliva molemmat upeita syviä viiden tähden oluita ilman kikkailua.
-Venäläisen AF Brewn Lobotomy 777 portviini-tammilastuilla kypsytetty imperial stout oli mahtava viinimäisyyttä huokuva mallasjytky.
-Italialaisen Loverbeerin Saison De L'Ouvrier Serpilla 2015 timjamisaison olisi epätoivoisesti kaivannut edes vähän hiilihappoja, mutta timjami toimi upeasti. Sielu huusi kaveriksi jotain lammasruokaa tai kreikkalaista evästä.
-Põhjalan Friedrichshein Berliner Weisse oli just sitä nimessä sanotaan. Kirpakkaa makean pirteää berlineriä. Toivottavasti tulisi Suomeen kauppoihin kesäksi, voltit kun on sopivat.


-Aina vakuuttavan hollantilaisen De Molenin Bommen & Granaten oli upea monitahoinen ja syvä barley wine. Omassa kaapissa on sattumalta pullo tätä jemmassa, joten oli hyvä varmistaa sen olevan erinomaista.
-Mikkellerin todella terävän hapan valkoviinitynnyrissä kypsytetty Acid Trip White Wine oli mahtava. Kirpeän monisyisen hedelmän ja happamuuden jälkimainingeissa kun suuhun iski jälkimaussa puhdas pilsnermallas. Outoa, mutta toimii.
-To Olilta maistoin kaksi ja molemmat olivat aika rautaisia. Fuck Art This Is Advertising mainosti olevansa quadrupel, mutta oli sen verran katkeroitu, etti sitä ihan perus-quadiksi tunnistanut. Mainio silti. Yhtä koomisesti nimetty Smoke on the Water, Fire in the Rye -savuruischiliporter oli myös erinomainen ja vaikka mauste- & kikkailumutteria olikin väännetty huolella, olut pysyi tasapainossa ja oli mielenkiintoinen.
-Festareiden järjestäneen Põhjalan maahantuojanakin kunnostautunut Captol Invest siis Servaali siis Mallaskoski oli ainoana suomalaisena paikalla. Suhteet auttanee. Iltasetistä maistettu Summer WIPA oli oikein jees kesäinen pirteän säväkkä vehnäipa. Toimi myös tarjoiltujen (kovien, miedohkojen) juustojen kanssa hienosti. Black Imperial Rye 11% jytky jäi testaamatta vaikka alunperin kiinnosti, mutta siinä vaiheessa päälle 10%:t imperial stoutit alkoivat tulla jo korvista ja vaihdoimme areenaa.

Pisteillä jaettiin myös
messukrääsää.
Kovin pettymys sen sijaan oli jenkkiläisen Boneyardin tosivahva 14% imperial stout hiphop-teemainen Suge Knite. Olut oli niin vihanneksinen, että viidestä sentistäkin jäi vielä suurin osa pois kaadettavaksi. En olisi itse päästänyt sitä hanaan lainkaan. Tankerin kivasti nimetty Külmale Maale mintulla maustettustout ei ollut viallinen, mutta sen verran epämiellyttävä kombo, että pois piti sekin kaataa. Enemmän suklaata ja vähemmän katkeroa olisi se kaivannut.

Saksalaisen Buddelshipin iltasetissä ollut Roter Klinker "red lager" olisi kiinnostanut, mutta kun poistuimme hyvissä ajoin yhdeksältä, ei sakemannit olleet vielä saaneet ensimmäistä kahta tynnyriään tyhjennettyä ja punalageria hanaan. Buddelshipin lisäksi kokonaan testaamatta jäivät Beavertownin, Brewdogin, CR/AKin, Del Ducaton, Edge Brewingin, Carage Beerin, La Piratan, Lehen, Sorin, Vormsin ja Õllenautin tiskit. Osittain tuttuuden takia, osittain vain siksi, ettei joka tiskille ehtinyt. Tutustuttavaa siis piisaa.

Vaikka viiden sentin annos on juuri sopiva tällaisella maistelufestarilla, on kuitenkin rajansa kuinka monta sellaista sormustimellista jaksaa nyppiä. Lopulta lähdimme sipistelyä karkuun kahvallisen tuopin ääreen.

***

Paluumatkalla laivassa tuumailen festarien antia. Hyvä meininki siellä oli kaikista väsyneistä kokoparroista huolimatta ja yllättävän rentoutunut ihmisruuhkan lomassakin. Ehdottomasti harkitsen ensi vuonnakin lipun ostoa. Iloista maistelua ja lipun hintaan sisältyvä anniskelu toimi upeasti kun tiskeillä ei tarvinnut sählätä rahan tai polettien kanssa. Suomessa se varmaan on kiellettyä. En jaksa edes tarkastaa, oletan vain. Alkoholilain tunnelmissa annan mielen palata taas oluthipsteröinnistä maan pinnalle. Tai meren. Katselen sumun peittämää merta ja vilkuilen ohitse kulkevia alkoholilasteja. Ne ovat yllättävän pieniä. En myöskään näe ketään kuolemankrapulassa tai änkyrähumalassa. Onko stereotyyppinen vodkaturisti muuttunut jo myytiksi? Vai ovatko ne niillä yön mittaisilla risteilyillä?

Vaikka alkoholilastit ovat pieniä, tuntuu niitä olevan kaikilla karaoketuristeista painijoukkueisiin ja Põhjala-hattuisiin olutfestarivieraisiin. On melko selvää mikä Tallinnan lautalla edelleen viehättää. Valtio tukee viidelläkymmenellä miljoonalla vuosittaisena ekotekona tuhansien tonnien metallikasojen siirtelyä Suomenlahden yli, jotta kansalainen ostaa saisi halpaa viinaa ja Marokossa valmistetun leijonapaidan "Suomalainen Työmies"-sloganilla. Harvinaisen absurdi yhtälö. Noh, ehkä sen puiminen ei kuulu tähän hetkeen tai tähän viikonloppuun. Syleillään alavirettä, tuumin ja menen taxfree-kauppaan.


*Ja pöh, luulin harhoja. Americano stout oli kahvilla maustettu. Tietenkin, olisihan se nimestä pitänyt päätellä.

Olutkirjallisuutta: Brewer's Tale, Niin Monta Olutta

$
0
0

William Bostwick: Brewer's Tale - The History of the World According To Beer

Jonkinlainen vanhenemisen merkkipaalu kai sekin on, kun lukee ensimmäisen olutkirjansa, jonka kirjoittaja on itseään nuorempi. Ainakin luulen niin. William Bostwick on nuorehko, ulkoisesti hipsterihtävän graafikon oloinen juippi, joka on tehnyt uraa Wall Street Journalin ja GQ:n sun muiden lehtien olutkirjoittajana ja myös pannut itse olutta. Brewer's Tale on Bostwickin historiakulmasta olutta käsittelevä esikoisteos kirjapuolella.

Kirjasta ei ole kuvia, sillä en varsinaisesti lukenut kirjaa vaan kuuntelin sen äänikirjana. En tiedä miten paljon se vaikutti kokemukseen. Lukija oli hyvä, mutta äänikirjan ongelma etenkin ei-fiktio-puolella on se, ettei aina tiedä miten tekstejä on ulkoasussa korostettu, ovatko ne sivupalkissa tms.

Hankala kirja kommentoida, sillä toisaalta pidin kirjasta pirusti ja toisaalta en sitten yhtään. Kirjana periaatteessa juuri sellainen olutkirja mistä pidän eniten. Siinä esitellään jouhevan ja miellyttävän tarinoinnin kautta oluen historiaa ja panimoita ja valmistusmenetelmiäkin. Toisaalta tyylissä ja etenkin sisällössä kaihertaa sitten monikin asia.

Käytännössä Bostwick käy läpi olutta kolmella tasolla. Ensinnäkin historiaa, toisekseen omien kotiolutkokeilujensa kautta ja kolmannekseen erilaisten panimoiden ja panimopersoonien kautta. Teksti juoksee näiden välillä sulavasti, joskin välillä melko nopeasti hyppien ajasta ja paikasta toiseen. Epäilen tosin, että äänikirja formaattina pahensi tätä. Kaikissa näissä alueissa on lisäksi merkittäviä ongelmia. 

Pääpaino kirjassa on historialla, niin kuin kirjan alaotsikostakin voi päätellä. Ikävä kyllä ilmeisen kattavasta taustatyöstä huolimatta historia on "vähän sinnepäin". Oluthistorioitsija Martyn Cornell repii blogissaan pelkästään kirjan IPA-osuuden maan tasalle ja itsekin huomasin ympäri kirjan samanlaista menoa. Jos keksitty juttu kuulostaa paremmalta kuin tutkittu totuus, kerrotaan keksitty juttu. Jos hyvältä kuulostavan fiktiolla voi vähän värittää faktaa, sitä väritetään. Kertonee tasosta jotain, kun meikäamatöörikin joukosta selkeää paskapuhetta osaa löytää. Jos kyseessä olisi hassujen olutanekdoottien kirja, niin mikäs siinä, mutta kun alaotsikko on mahtipontinen "The World History According To Beer", ei tämä oikein vetele. Olutkirjallisuus on ihan tarpeeksi täynnä kivoja legendoja, anekdootteja ja historiana esiintyvää markkinointimateriaalia, että niitä tarvitsisi enää "historiana" levittää saati värittää lisää.

Kun aivoon oli ajautunut ajatus siitä, että Bostwick tekee faktapuolen "vähän sinnepäin", alkoivat miehen kotiolutkokeilutkin kuulostaa täysin vasemmalla kädellä hoidetuilta. Ehkä se on vain ennakkoluuloa, en tiedä. Jotenkin jutusta meni kuitenkin maku. Joka tapauksessa kotiolutviritykset eivät hirveästi anna kirjalle lisää jos jotain kotioluesta tietää. Bostwick tekee kummallista tai vähemmän kummallista olutta ideansa heiveröisesti pohjustaen, ei jaa reseptiä tai juuri menetelmiäkään. Lisäksi hän aina tunnu itsekään tietävän oliko tuotos onnistunut vai ei. Kotiolutta tekevänä tunnistan toki tunteen, mutta ei se kerrottuna kauheasti valista.

Historiapuolen uskottavuuden puutteen ja kotiolutpuolen turhuuden myötä kirjan antoisimmaksi anniksi jäävät luvuissa käsitellyt amerikkalaiset panimot. Ne ovat mielenkiintoisia, mutta Bostwickin tapa käyttää panimoita ja panijoita lähinnä ponnistuslautana historiajorinoilleen tai kotikeittelyilleen yleensä katkaisee mielenkiintoisen jutun kesken. Lisäksi kirja on äärimmäisen amerikkakeskeinen.

Tyylissä häiritsee hölmön puolelle menevä hipsterimäinen autenttisuuden etsintä, yltiöromantismi oluen ja historian suhteen, jossa historiallinen olut on käsityöläisten tekemää ja maalaisympäristössä rehellisten aitojen ihmisten juomaa ja sitten tämän vastapainoksi ilmeisesti tarkoitettu omalla tavallaan yltiöromanttinen raadollisuus, jossa historia on raakaa ja brutaalia ja kaikki armottoman alkeellista. 

Lopputuloksena on tosiaan kirjan nimen "Tale" eli taru. Kivan positiivista ja tunteellista juttua oluesta ja sen historiasta, jota väritetään hölynpölyllä, kun aito historia ei ollutkaan niin jännittävää kuin kuviteltiin. Joihinkin maineikkaisiin amerikkalaisiin panimoihin ja panimopersooniin tutustuttavana kirjana toimii paljon paremmin ja sinällään pohjavire oluesta "ikuisesti muuttuvana" on ihan kiva. Ja kuten sanottua, teksti on sulavaa jutustelua. En silti rahojani tähän laittaisi jos uudestaan joutuisin sen valinnan tekemään. 

Anikó Lehtinen: Niin Monta Olutta


Suomen näkyvimmän olutnaisen Anikó Lehtisen esikoiskirja Yks Olut! oli musta, kovakantinen ja jyhkeämpi kuin tämä uutuus. Uusi teos on pehmeäkantinen ja turkoosi. Siinä on itse täytettäviä osioita, kopioitavia arviointilomakkeita ja flavoriympyröitä referenssiksi. Tämähän on siis (itsenäisesti toimiva) tehtävävihko, siinä missä Yks Olut! oli teoriakirja. Tuli oikein lukion äidinkielen tunnit mieleen.



Oluita kannustetaan arvioimaan ja niiden arviolle on jätetty tila arvosanalle, juomapaikalle ja päivämäärälle. Erillistä tilaa sanallisille arvioille olisin tosin kaivannut myös. Eihän kenenkään tarvitse niitä luumuja ja havumetsiä oluesta poimia, mutta ainakin oma maistaminen on aina avautunut ja syventynyt kun on pakottautunut kirjoittamaan sanat, johon aistihavainnon kiinnittää. Jotenkin ne eri oluissa esiintyvät samankaltaiset maut poimii helpommin, kun niille on nimi aivossa.

4/5 Westmallen Tripelille? On ne armottomia.
Kirjaan on arvioitu iso kasa oluita Anikón ja aviomiehensä Mikan (Donut Islandista ja Panimo Hiidestä tunnettu) toimesta. Arvioita selatessa huomaa myös makujen subjektiivisuuden, mikä on erinomainen juttu, koska matemaattinen pistenillitys on ehkä turhinta mihin tässä harrastuksessa törmää. Sen sijaan muiden pisteytyksille kiroilu on suorastaan lystiä, kunhan muistaa, että makuasioitahan nämä. Yhtä usein kuin näytin isoa peukkua Anikon ja Mikan pisteille, kiristelin myös hampaitani. Se lienee opettavaista kun kirjaa alkaa täyttämään. 

Olutlista on valikoitu, kuten Yks Olut!-kirjassakin, sen mukaan, mitä Suomessa on suhteellisen helposti saatavilla kaupoista ja Alkoista. Eli mitään navettasahteja tai basilikalambiceja sieltä ei löydy. Siitä näkökulmasta suht kattava lista. Ainoastaan Schneiderin vehnäoluita, etenkin Aventinus-klassikkoa jäin kaipaamaan. Sitä kuitenkin on Alkossa ollut vuosikausia.

Arviolistausten välissä kategoriat ja niihin sisällytetyt tyylit esitellään lyhyesti parilla sivulla. Kun ne pari sivua on vielä haluttu pitää visuaalisesti kevyenä ja väljänä, tietoa on pitänyt tiivistää aika paljon pieneen määrään sanoja. Tiivistäminen johtaa yleistyksiin ja oikoteihin, jotka ajoittain ahdistavat tällaista olutnörttiä. Kyllä jutut ihan asiaa ovat, mutta joka toiseen kappaleeseen tekisi mieli laittaa tarkentava asteriski "*paitsi...", "*lisäksi..." tai "*näinhän se on, mutta...".  Harrastusta aloittelevalle tai pientä lisätietoa maistelun lomaan kaipaavalle tietoa on varmasti aivan riittävästi. Silti, parissa kohtaa koin tekstin vähän harhaanjohtavaksi*.

Lisäksi taattuun Anikó-tyyliin mukana on tietenkin ruokareseptejä jokaiselle "makukategorialle" sovitettuna. Itselleni ne tulevat olemaan varmasti kirjan käytetyin osa. Kuten edeltäjänsäkin, kokonaisuutena pikkunillitystä lukuunottamatta oikein toimiva olutkirja aloittelevalle olutharrastajalle. Jos kahden välillä olisi pakko valita, ottaisin silti sen aiemman kirjan, mutta minä nyt valitsen aina mielummin teorian kuin käytännön. 

Foliohattu-huomio: Sain tästä jälkimmäisestä kirjasta ilmaisen näytekappaleen.

PS: Se ESB on jälleen mennyt parapsykologian puolelle ESP:ksi, otsikkoihin asti (automaattioikoluvun korjaama?). Maailman ESB-fanien epävirallisena edustajana paheksun.

*nillitetään nyt esimerkiksi vaikka paahteisia oluttyylejä erotellessa ollut toteamus "portteri ja imperial stout ovat hyvin lähellä toisiaan". Kyllähän se vaikkapa Koffin porterin kohdalla totta on, mutta kaikkiin porttereihin vähän yleistävä.

Viisi vierastamaani oluttyyliä

$
0
0
Tuopin Ääressä -blogi teki taannoin tavallaan omat kärki- ja pohjaviisikkonsa oluttyyleistä. Sitä oli toivottu muiltakin olutblogeilta. Vuoden loppuun väänsin siitä "Viisi ärsyttävintä oluttyyliä"-version ja sanoin siinä muiden listojen vaativan enemmän ajattelua.

No nyt on ajateltu niin penteleesti. Ihan yläpään aivoilla en rohjennut ruveta ajattelemaan, olisi mennyt kroppa uudesta orientaatiosta ihan sekaisin, vaan ns. lonkkafiiliksiähän nämä. Ei siis niin vakavaa.

Ilokseni huomasin, että viiden "inhokkityylin" listaaminen oli suorastaan hankalaa. En halunnut listata tänne vain "viinalager" tyylin tuotoksia, koska minusta ne ovat vain huonosti tehtyjä oluita ja se nyt ei ole tyylin vika jos joku känsänäppi tai talousosasto oluen pilaa.

Pitäisi siis ottaa tyylit, jotka eivät niin nappaa hyvinkään tehtynä. Sellaisia, että jos vieressä on jotain toista tyyliä, todennäköisesti valitsen sitä toista. Sellaisia tyylejä, joiden luonteenomaisessa maussa on jo jotain mistä en pidä. Siksi meni vaikeaksi. Olut kun on pohjimmiltaan hyvää, jos se hyvin tehdään, oli tyyli mikä tahansa. Viisi silti kaivoin. Tai no kuusi, mutta kuitenkin...

5. Biere de Garde
Tämä tuli listaan vähän puoliväkisin. koska en halunnut 3.5 paikalla olevalle oikeaa pykälää. Sinälläänhän näissä harvoin on mitään varsinaista ongelmaa. Yhden lempityylini saisonin lähisukulainen, jos ei maussa niin perinteessä. Muhkea, hunajainen, yrttinen, voimakas maaseudun "säilytysolut" Ranskan ja Belgian suunnalta. Olen juonut joitain tajuttoman hyviäkin Biere de Gardeja (esim. Lost Abbey Avant Garde), mutta pääsääntöisesti, etenkin perinteiset tyylin edustajat (Ch'ti, 3 Monts, jne.) ovat vain melko raskaita aleja, jotka kaipaisivat jotain noustakseen keskinkertaisuuden suosta. Biere de garde kiinnostaa, mutta hyvin harvoin vakuuttaa.

4. Faro
Nyt täytyy heti aluksi myöntää, että kokemukseni tyylistä ovat hyvin vähäisiä. Kaksi olen tainnut maistaa. Niiden perusteella en oikein käsittänyt. Kysymyksessähän on siis sokerilla maustettu lambic. Tunnetumminhan lambicin pistävää happamuutta tasapainotetaan sekoittamalla eri ikäisiä oluita ja/tai erilaisilla marjoilla ja hedelmillä. Farossa hedelmien tilalla on ruskeaa sokeria. Se vie kuivuudestaan tunnetusta gueuzestä luonnetta, mutta ei toisaalta tuo marjojen tapaan juuri mitään uutta paitsi makeutta. Toisin sanoen mauste, joka huonontaa pohjana olevaa olutta. Menen syksyllä Belgiaan ja yritän ymmärtää matkalla faroa(kin) paremmin, mutta pahasti pelkään, ettei se tästä mihinkään siirry.

3.5 Black Saison
Annan tähän väliin "kunniattoman maininnan" Tuopin Ääressäkin mainitulle Black Saisonille. Se on sen verran uusi hybridikuriositeetti, etten halua antaa sille mitään vakiintuneen oluttyylin paikkaa. Lähes jokainen tämmöinen viritys on ihan kaamea. Paahde ja saisonhiivan maut ja saisonin kuivuus, hyh sentään. Ainoa jossain määrin onnistunut tällainen on ollut Ruosniemen Musta Lomittaja ja sekin siksi, että oli enemmän mustaa ja savua kuin saisonia.


3. Kölsch
Kölsch on kölniläinen "hybridi". Vaalea olut tehdään pintahiivalla, mutta lageroidaan kuten pohjahiivaoluet. Lopputuloksena on olut, jossa ale-hiivojen pehmeät aromit on tylpätty, mutta ei tarpeeksi, että olisi saavutettu vaalean lagerin puhtaus. Jos Kölschiä ei juo kylmänä, se on kuin tunkkainen ja mitätön vaalea ale ja jos sen juo kylmänä, kuten toki kuuluu, se maistuu saksalaiselle lagerille jossa on vähän jotain vialla. Jos tehdään kahden maailman välimuoto, sen tulisi yhdistää molemmista parhaat puolet. Kölsch yhdistää pale alesta ja pilsneristä niiden huonoimmat. Ihan menetteleviä Kölschejä olen maistanut, mutten yhtään oikeasti mainiota. Tyylin nimikin kuulostaa siltä kuin joku vetäisi vettä täynnä olevan kumisaappaan jalkaan.



2. Kristallweizen
Joku neropatti keksi Saksassa, että perin toimivasta hefeweissesta pitää saada kirkasta. Hiivan ja proteiinisumun vieminen tekee saksalaisesta vehnäoluesta käytännössä aina huonompaa, eikä edes mitenkään vähän. Raikkaasta, pehmeästä ja herkästä janojuomasta tulee helposti kova, kulmikas ja luonteeton. Joisi saksalainenkin mielummin rehellisesti pilsin tai hellesin, jos kirkkaan oluen haluavat, piruako näillä tekee? Jos tarjolla on mikä tahansa kristallweizen ja Olut X, pitää Olut X:n olla joku, jonka tiedän olevan surkeaa, että päätyisin kristallweizenin kanssa iltaani viettämään.

1. Sahti
Maanpetturina nimeän tämän pohjalle. Tunnetustihan tämä tyyli jakaa mielipiteitä ja omani se jakaa sinne negatiivisen puolelle aika vahvasti. Sahti on kulttuurihistoriallisesti arvokas konsepti, mutta oluena omaan makuuni hirveä, enkä puhu nyt siitä eläimestä. Sahti on aivan valtaisan makeaa ja usein holtittoman banaaninen, kiitos leivinhiivan. Banaaniesterit tökkäävät itselläni vahvasti ja vaikkei oluen tarvitsekaan olla tasapainoltaan katkera, jotain vastapainoa maltaalle silti mielestäni olisi hyvä olla. Pidän kuitenkin hyvin mallasvoittoisista muhkeista ja syvistä oluista kuten vaikka skottialeista, joten ehkä se on lähinnä se banaanisuus. Sahti-kirjasta opin, että pullahiivahan on oikeastaan sahdissa moderni villitys, jos sen koko historiasta puhutaan. Olen jossain vaiheessa, kunhan tästä nyt muilta resepteiltä joutaa, kokeilemassa kotipanimossani sahtia jollain muulla kuin pullahiivalla. Ehkä sitten pääsen maanpetturuudestani, vaikkei se väärällä hiivalla sitten nimisuojallista sahtia olekaan.

PS: Jos sahdin ystävälle sanoo, ettei tykkää sahdista, se olettaa ensimmäisenä, että on juonut jotain huonoa kotona tehtyä sahtia ja suosittelee kokeilemaan Lammin tai Finlandia-sahtia Alkosta. Jos sitten täsmentää, että on maistanut maan lähes kaikkia kaupallisia sahteja, eikä yksikään toimi, moititaan että eihän niistä kaupallisista mihinkään ole, pitää juoda kotitekoista...

Kölsch-kuva CC BY-NC, tekijä: https://www.flickr.com/photos/mehrwert/
Kristallweizen-kuva CC BY-NC-ND, tekijä: https://www.flickr.com/photos/cmbellman/
Sahti-kuva CC SA-3.0, wikipediasta: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sahti_brewing_at_Turku_Medieval_market_2015.jpg

Bryggeri Wee Heavy

$
0
0
Wee Heavy
Panimo: Bryggeri Helsinki
Maa: Suomi

Tyyli: Wee Heavy
Alkoholia: 7%
Katkeruus: 29 IBU
Väri: 36 EBC

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Mallasleipäinen, toffeehedelmäinen skotti on erinomainen, mutta tippuu loistavasta hieman turhan iskevän katkeronsa takia.

Joskus taannoin kiroilin kun yksikään suomalainen panimo ei tee kunnon skottialea. Tietysti nykyään kun on terävän humalaiset IPAt muotia, ei markkinaan mallasvoittoisella tyylillä voi helposti lähteä kukkoilemaan. Erityisesti skottilaisten kuningastyyli, vahva wee heavy on ollut aina yksi suosikkityylejäni, jonka sisältä löytyy monia uskomattomia mallaspaukkuja kuten Founders Dirty Bastard, Alesmith Wee Heavy ja Traquair House Ale. Hiisi teki taannoin tilausoluena yhden, mutta muuten ei tule yhtään esimerkkiä mieleen.

Niinpä kun Jaska julkisti blogissaan tämän vuoden Helsinki Beer Festivalin olutlistoista Bryggeri Helsingin listan ja siellä oli uutuutena Wee Heavy, menin Twitterissä pähkinöiksi. Bryggeristä toimitettiinkin sitten pari pulloa maistiaiseksi. Eli ilmaisnäytteestä on kyse.

Tumma, punaruskea kaunis olut tiiviillä kestävähköllä valkoisella vaahdolla. Tuoksu on aluksi hyvin viljainen, leipäinen, paahdettu ohra. Toffeeta, hedelmää, puumaistakin aromia löytyy. Lämmetessään ne yhtyvät sellaiseksi maanläheiseksi makeaksi marjaisuudeksi mallasleivän sisään.

Pehmeähkö olemus. Vahvan mallasleipäinen ja hieman paahtunut päämaku, jota makea toffeisuus, kevyt marjainen hedelmä ja yrttinen humala nostavat monipuolisemmaksi. Loppuun tuleva katkero puraisee yllättävänkin terävästi ja jää hedelmäisyyden kanssa leijumaan jälkimakuun. Katkeruus jotenkin leikkaa maltaisuuden kehittymisen ja vie maun toiseen suuntaan.

Paahteista leipämäistä skottialelle hyvin sopivaa viljavuutta löytyy. Se paahdettu ohra tavallaan muistuttaa Traquair House Alesta, mikä nyt on ylimmän sortin kehu skottialelle, mutta kaipaan wee heavyltä enempi muhkeutta ja pehmeyttä, nyt katkerointi hieman katkaisee sitä. Silti pirun toimiva olut tämä on. Bryggerin ja Matthiaksen tyylille uskollisesti ei kikkailua, mutta varmaa jälkeä. 4/5

Stallhagen IPA Original (4,7%) ja Festariviikonlopun lastuja

$
0
0
IPA Original (4,7%)
Panimo: Stallhagen
Maa: Suomi

Tyyli: IPA
Alkoholia: 4,7%

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Kiva olut, mutta IPAksi kovin kliinisen pilsmäinen.

Ennen pitämääni pientä blogitaukoa jääkaappiin tuli Postitalon K-kaupasta ostettu Stallhagenin IPA ja on siellä istuskellut sitten n. kuukauden päivät. Näin HBF-viikonlopun jälkimainingeissa se siis viimein lasiin. Parasta ennen päiväys putelissa on 16.11.16. Tiedä sitten onko päiväys asetettu 8 vai 12 kk:n päähän pullotuksesta.

Stallhagenin "IPA Original" on alunperin 6% kamaa, joten tämä maitokauppatuote on oletettavasti keveämpi versio, mutta muuten samalla ilmeellä ja saman suuntaisella reseptillä kun kerran nimikin on sama. "Sessio"-versio siis.

Kultainen, hivenen samea olut, komealla ja kestävällä ja tiiviillä vaahtopäällä. Tuoksu on ehkä parhaat päivänsä nähnyt, kovin mieto se ainakin on. Kevyttä yrttiä, viljaa ja sitruksenkin hiven. Alkuperäisessä on perinteistä brittihumalaa, East Kentiä ja Fugglesia, ja hyvin eurooppalainen fiilis tästäkin tulee, joskin mieli vetää enempi jopa Saksan puolelle. Johtunee pilsnermaltaan selkeydestä enemmän kuin muusta.

Suutuntuma on etenkin kauppavahvuiseksi erinomaisen pehmeä. Maussa selkeä pilsnermaltainen viljaisuus, erinomaisesti maltaan kanssa tasapainossa oleva katkerointi, mutta IPAssa kaipaamani alemäinen hedelmäisyys ja humalan aromit eivät tässä juuri juhli. Ei vaikka Britti-IPAna pitäisi. Kokonaisuus jää turhankin kliinisen pilsmäiseksi. 3/5

***

Olipas monimuotoinen olutviikonloppu. Paikkakunnalla oli tietenkin Helsinki Beer Festival, maan pitkäikäisin olutfestivaali, jossa kävin piipahtamassa hyvin lyhyesti molempina päivinä. Sen lisäksi on pari muuta pikkujuttua. Esim. lauantaina Ilkka Sysilän tapaaminen Bruuverissa. Sysilä siinä jutellessaan mainitsi Juhani Ahomaisesti HBF:n kisassa voitokkaiden olustensa olevan "vain lastuja reseptien hiomisen lomasta", niin olkoon nämä nyt sitten lastuja myös, vaikkei näillä ehkä ihan niin kuuhun mennäkään kuin Sysilän lastuilla, saati Ahon.

***
Aamulla kaikki oli vielä hieman vaiheessa

Ensinnäkin olin perjantaina HBF:n Vuoden Olut-kilpailun alkusarjoissa tuomarina. Vaaleaa lageria, vahvaa lageria ja amerikkalaistyylistä alea sai sipistellä sentin siemauksia kuutisen tuntia ja yhteensä laskujeni mukaan 101:ä eri olutta (mahdollisesti 102, sekosin laskuissa jossain vaiheessa). Niistä löytyi kaksi aivan tökerösti pilalla olevaa tuotetta ja useampi muuten vain viallinen tai huono. Suurin piirtein samalla suhteella sitten listan yläpäästä. Koska homma on sokkoa, en tietysti tiedä mistä olen pitänyt ja mistä en. Siksipä niistä ei hirveästi kertomista olekaan. Tuomaroinnin jälkeen tuumimani valistuneet arvauksenikin olivat luultavasti pieleen, joten jätänpä spekuloimatta niitten olomuodosta tässä.

***

Menin sitten tohisemaan itse festarialueelle, mitä siinä nyt muutaman viitsi enää koko päivän kestäneen tuomaroinnin päälle maistaa. Alunperin oli eri syistä johtuen ajatuksena että en käy koko festarilla, joten en ollut juuri millään lailla perehtynyt tarjontaan. Paria olutlistaa ihmetellyt. Olin suorastaan neitseellisesti turistina liikkeellä. Niinpä lasia puhdistaessa vilkaisin olkani yli uudestaan epäuskoisena. Voi saatana, että oli Greg Kochin näköinen äijä. No Kochan se mitä! Stonen olutjulkkikseksikin laskettava perustaja oli paikan päällä promoamassa panimoaan, se kun on nyt levittäytynyt Berliinin panimonsa kanssa Eurooppaan. Olen toki niin paatunut kansainvälisten olutjulkkisten kanssa touhuamisessa, että ihmettelin miehen jenkkityylistä posmottamista kunnioittavasti kaukaa. Viimeksi 2007 kävelin HBF:ssä vahingossa melkein Michael Jacksonia päin ja muistan sen vieläkin. Ei näiden kansainvälisten suhteiden jatkuvaa hoitoa koko ajan jaksa.

Maistoin parit oluset. Festarin järjestelyjä on puitu muissa blogeissa tarpeeksi, joten en niihin tässä jaksa puuttua sen isommin paitsi toistamalla, että desin maistelukoko voisi olla tarjolla ihan "virallisenakin" annoksena eikä vain pöydän alta pyydeltävänä erikoisuutena. Kahden desin annoksia, etenkin jykevämmistä oluista ei hirveän montaa maistele. Ja maistelustahan olutfestareilla on kyse, eikö?

Olin sen verran lyhyet tovit festareilla molempina päivinä, että omat maisteluni taisivat jäädä ehkä reiluun kymmeneen oluseen yhteensä kahtena päivänä. En pitänyt tarkkaa kirjaa ja otantani on siis hyvin suppea, mutta sikäli myös aika tasokas kun piti vähän priorisoida.

Päällimmäisenä mieleen jäivät Fat Lizard ja Stone, jolla on laatu kohdallaan molemmilla melkein tuotteesta riippumatta, vaikka aika eri kokoluokan panimoista puhutaankin, Makulla oli perin onnistunut DIPA Me So Hoppy. Bryggerin tynnyrikypsytetty versio Sofia Imperial Stoutista oli huima kohennus jo muutenkin erinomaiseen olueen. Maistamastani ehdoton hitti oli, kuinkas muuten, Buxton/Omnipollon Chocolate Ice Cream Brown Ale. Jotenkin noiden jäätelöoluet jaksavat ihmetyttää ja hämmentää. On ne vain hienoja.

Little Bichosin, Donut Islandin ja Hiiden Espanja-Suomi liittoutuman Bicho in my Beer vakuutti myös, siinä vastikään parjaamani black saison oli saatu paahteisuus minimoimalla ja mm. puolukoilla maustaen hyvinkin toimivaksi. Sekä Viinitien tiskin henkilökunta, että myöhemmin jututtamaan tullut Donut Islandin Mika kertoilivat, että Espanjalaiset olivat festarien jälkeen matkalla keittelemään Jyväskylään toista komboa. Tämähän oli tehty Epsanjassa.

***

Perjantaina tuomaroinnin jälkeen blogit kolahtelivat toisiinsa, kun mm. Tolkku käteen -liikkeestä tunnettu Cyde Hyttinen kutsui bloggarit morjestelemaan. Esittelyä kummemmin ei vajaassa tunnissa ehditty syventyä, mutta olihan noita muita olutblogauksen idiotismiin hurahtaneita mukava tavata.

Lauantai alkoikin sitten toisella bloggarien yhteenlyönnillä. Tällä kertaa Bruuverissa. Arde oli Bruuverilla oluitaan tekevän Sysilän Ilkan ideasta meidät sinne kutsunut jorinoimaan. Blogijurpojen lisäksi yllätyksenä paikalla oli myös StaPan Timo Konttinen, keikkakeittäjä ja kirjoittaja Mikko Salmi ja kaikkialla läsnäoleva Olutliiton PJ Heikki Kähkönen.

Tilaisuudella ei ollut erityisempää agendaa, enkä usko, että paikallaolijoista kellään oikein oli käsitystä siitä mitä oli tarkoitus tapahtua. Kuten Arde omassa blogissaan arveli, ilmeisesti oli ajatus provosoida jonkinlaista olutskene-keskustelua, mutta vähän laihoin lopputuloksin. Tuppisuiseksihan siinä yltyi itse kukin. Lopputuloksena maisteltiin Sysilän panemia Bruuverin juttuja ja hieman Konttiselta StaPankin oluita. Panimoiden miehet olivat enempi äänessä ja kävivät läpi paljon asiaa humaloimisesta, humalauutteista, humalan kalleudesta, oluen tuoreudesta, StaPan Olvi-yhteydestä ja pastöroinnin helvetillisestä turmiollisuudesta. Eipä siinä kieltämättä ole paljon blogiklopeilla tai juuri muillakaan selittelemistä kun huoneessa yhteenlaskettuna päälle puoli vuosisataa panimokokemusta puhuu humaloinnista.

Mathildedal Dorf Luomupils

$
0
0
Dorf Luomupils
Panimo: Mathildedalin kyläpanimo
Maa: Suomi

Tyyli: Pils
Alkoholia: 4,5%

Pisteet: 2/5
Lyhyesti: Lupaava, mutta virhemakujen vaivaama pils.

Perniön Matildassa on taas "kylillä pantu" niin kuin panimon iskulause kuuluu. Kyläpanimon tuotteet ovat olleet aika pätevää jälkeä, eritoten Alkon käsityöläisolutviikoilla ollut Pirske, jossa oli kaikki belgipalikat kohdallaan just eikä melkein.

Panimoon käsittääkseni jotenkin omistusteitse sidoksissa oleva, ja muutenkin loistavalla olutvalikoimalla siunattu, Ruoholahden Citymarket on hyvä paikka tähyillä Kyläpanimon olusia. Siellä kun on niille varattu hyllytilaa melkein enemmän kuin isoillekaan panimoille ja uutuudet on tietysti aina kasassa. Tällä kertaa pisti silmään Dorf. Dorf on saksaksi kylä ja pullossa on saksalaistyylistä olutta, niin nimi selittynee sillä.

Dorf on siis etiketin mukaan pilsiä. Kun yleensä pintahiivalla pelaavat pienpanimot lähtevät virheille armottoman lagerin kanssa pelaamaan, kiinnostaa aina. Kultainen, melko kaunis pils lasiin valahtaakin. Samea, suodattamatonta kun on. Pitäisikö tätä kellerbieriksi sitten sanoa jos tekniseksi mennään.

Tuoksu on pilsnermaltainen, sopivan mannermaista humalaa, vehreyttä. Aika perinteisillä linjoilla. Ikävä kyllä sekaan puskee makeaa, märännyttä hedelmäisyyttä ja märkää koiraa. Hälytyskellot soi, nyt ei ole ihan pils kondiksessa. Sama seuraa maussa, hyvä hieman viljainen mallas, jossa oivassa tasapainossa katkero ja mausteinen, ruohoinen humalointi. Mutta pilaantuneen hedelmän virhemaku, joka voisi hedelmäisemmän alen sekaan hukkuakin nousee pilsin puhtaudesta turhan selkeäksi ja alkaa vaivaamaan joka hörpyllä enemmän.

Kyllä tämän loppuun joi, ihan tappopilalla olut ei siis ollut, mutta ei tätä kovin onnistuneena pilsinä voi näillä virheillä pitää. Toivottavasti myös lagerpuoli saadaan muiden oluiden tasolle, sillä lupausta erinomaiseksi pilsiksi tässä on, mutta nyt 2/5.


Flying Dutchman Flower Power Hippy Dippy All Things Pretty American Amber

$
0
0
Flower Power Hippy Dippy All Things Pretty American Amber
Panimo:Flying Dutchman
Maa: ??? (Suomi)

Tyyli: Amber Ale
Alkoholia: 4,7%

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Hedelmäinen ja raikas amber ale

Flying Dutchman on kiertolaispanimo, jonka touhu-ukkona toimii suomalaistunut hollantilainen Ronald de Waahl Ronald on Suomen oluttouhuissa pyörinyt jo pienen ikuisuuden, aiemmin Diamond Beerin vetäjänä, omia oluitaan ja maahantuontia tehden, mutta möi bisneksensä (nykyään maahantuoja Diamond Beverages). Olut ei tietysti ihmisestä noin vain lähden, niinpä uudella yrityksellä taas hommiin. Yleensä merkitsen kiertolaisoluiden maaksi kiertolaispanimon "kotimaan" enkä varsinaisen tuottavan panimon maata. Mutta vaikka oluet on käsittääkseni etusijassa Suomen markkinoille tehty, Ronald turistaa ainakin webbisivujen markkinoinnin mukaan matkailuautollaan ilmeisesti milloin missäkin, ollen "aidosti nomadi", niin jätänpä nyt speksaamatta.

Ilman minkäänlaista pohjatietoa panimosta Oluthuoneiden hanoihin ilmestyi taannoin kryptinen nimihirviö Tree Hugging Wood Chopping Mother-Nature Loving IPA. Silloin panimosta ei irronnut liiemin infoa, mutta ihan kiva IPA se oli. Niinpä jäin odottamaan lisää. Nyt niitä on tullut.

Kaikkien kiertolaisten Mekassa Belgian Proefbrouwerijlla pantuja järkyttävän pitkillä nimillä huomiota herättäviä oluita on nyt enemmän. More Complicated Than Your Girlfriend Stout on ravintolavahvuinen, erittäin toimiva stout. More Dry And Sour Than Your Mother In Law Saison on saisoniksi melko hapan ja raikas, erittäin toimiva kesäolut. Molempia oli joskus maaliskuussa ainakin Kaislassa.

Anoppibisse on myös kauppavahvuinen ja niin on myös tämä amber ale. Humalten lisäksi hibiskus-kukilla maustettu. Pullo löytyi matkaan Postitalon K:sta. Väri on, kuten nimestä voi päätellä, tummaa meripihkaa. Kaunis vaahtokukka.

Tuoksu on todella hedelmäinen. Ananasta, sitrusta, tiettyä marjaisuutta, seassa tuoretta ruohikkoa. Erittäin raikas. Lupaavaa. Maussa on hedelmäisyyden kaverina mallasleipäinen vivahde, aavistus karamellisuutta myös. Jälkimaussa tuntuu aivan pieni suuta kiristävä happamuus, joka lienee hibiskuksen tekosia. Hieman ohut on kokonaisuudessaan, kaipaisi omaan makuuni myös mallasta hieman enemmän esiin, mutta kokonaisuus on erittäin raikas ja miellyttävä. Tykkäsin. 4/5



Oskar Blues Dale's Pale Ale

$
0
0
Dale's Pale Ale
Panimo: Oskar Blues Brewery
Maa: USA

Tyyli: American Pale Ale
Alkoholia: 6,5%
Katkeruus: 65 IBU

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Tasapainoinen pale ale, upealla rungolla. Jenkiksi kaipaisi aromia, joka ei näin vanhana erotu.

Oskar Blues Brewery on amerikkalaisen craft-aallon yksi nimekkäimpiä panimoita. Sen lippulaivana voi pitää tätä Dale's Pale Alea. Panimopubina aloittanut pulju tuuttaa nykyään parikymmentä miljoonaa litraa vuodessa (ei siis menisi enää Suomessa pienpanimosta). Perustaja Dale Katechisin mukaan nimetyn Dale's Palen mainetta lisää rimmaavan nimen lisäksi se, että se on ensimmäisiä tölkissä myytyjä "craft"-oluita jenkeissä. Reittaussaiteilla se vetää hirmupisteitä.

Dale's Pale Alen maine on siis melkoinen ameriikassa ja kun tässä amerikkalaisen kulttuuri-imperialismin piirissä vaikutetaan, niin myös muualla. Niinpä kun länsinaapurissa piipahtaessa näin sen "Systeemin" hyllyllä, otin heti mukaan. Suomeen ei käsittääkseni ole tuotu. Se ei välttämättä ole huono asia, kun luet arvion. Hintaa oli 24,90 kruunuissa, eli n. 2,70€.

Olut on lähes kristallinkirkas, melkein hätkähdän kun nykyään pienpanimoiden tuotokset ovat niin usein enemmän tai vähemmän sameita. Kuparinvärinen, komea kukkurainen vaahto.

Tuoksussa on metsää, karamellia, ehkä lakritsiakin? Pientä metalliakin. Oluen kuuluisi kuulemma olla reilunkin sitruksinen, mutta eipä juuri sitrusta löydy. Pieni tuhahdus. Parasta ennen päiväys onkin 29/09/16, eli arviolta kyseessä on jo 7kk vanha APA, niinpä muhkeimmat aromit lienevät jo aromien taivaassa.

Suutuntuma on jotain upeaa. Pehmeä, pyöreä, täyteläinen. Maku on aika no-nonsense pale ale, miltei brittiläinen. Havuista humalaa, ihan mukavan rouhealla katkerolla ja mallas jää tuollaiseksi hieman viljaiseksi ja aavistuksen karamelliseksi tueksi.

Jos tarjottaisiin sokkona, pitäisin luultavasti hyvässä tasapainossa olevana amberina tai bitterinä, jossa on upean muhkea mutta silti erittäin juotava suutuntuma. En silti kovin ihmeellisenä. Tuoreempana voisi olla pisteen, jopa kaksi parempi. Silloin tölkin "Huge Voluminously Hopped Mutha of a Pale Ale"-slogan luultavasti osuisi kirkkaampien humaloiden kanssa lähemmäksi totuutta kuin nyt. Nyt kuitenkin 3/5, plussalla.

Oikeastaan aika hyvä esimerkki siitä, että on se näiden humalavoittoisten tuotteiden rahtaaminen toiselta puolelta palloa monopoleihin seisomaan on ehkä vähän älytöntä.

Viisi suosimaani oluttyyliä

$
0
0
Viimeinen jatko-osa Tuopin Ääressä -blogin inspiroimille jutuille, joissa valotetaan vähän bloggaajan olutmakua. Aiemmin käsiteltiin ärsyttävimmät ja vierastamani vitoset. Ei se tämäkään helppoa valintaa ollut, koska on niin monta niin hyvää. Wee Heavy, Flanderin punainen ja Imperial Stout/Porter kolkuttelivat kyllä kantapäillä. IPA, Doppelbock ja Tripel ovat nekin hyviä ja niin on moni muukin. Valinta oli lopulta aika vaikea, mutta nämä on valittu sillä perusteella, mihin voi useimmin luottaa ja mihin valinta usein suuntautuu. Nämä eivät oikeastaan ole missään järjestyksessä, sillä ilmiselvää suosikkia ei ole, olut on niin tilanneriippuvainen juttu.


Pilsner
Kirkasta, puhdasta rapsakkuutta. Jalohumalaa ja juotavuutta. Parhaimmillaan himppu leipäistä mallasta kaverina. Janojuomana herkkua ja maailman virallinen makkaraolut. Pilsner, kuten vaaleat lagerit yleensäkin, on lisäksi sillai herkkä, ettei virheitään voi piilottaa mihinkään tai väittää niitä ominaisuuksiksi. Lagerin prosessi vaatii valmistajaltaan enemmän tarkkuutta kuin alet. Niinpä pilsissä on paljon useammin laatupuoli kuosissa kuin monessa muussa. Näinä ylisaturoituneen IPA/APA-markkinan aikoina satunnaisen tuntemattoman pilsnerin voi ottaa kaupan hyllystä luottavaisemmin mielin kuin satunnaisen tuntemattoman IPAn tai APAn. Parhaimmillaan toki hanasta tuoreena. Jättipanimot tekevät usein jotain mielikuvituksetonta litkua ja myyvät sitä ties minä lagerina, mutta jostain syystä niilläkin usein (ei aina) pilsner-nimellä myytävä kama on tavallista parempaa.
TJEU: Pilsner Urquell, Bryggeri Helsinki Pils

Bitter
Bitter, sisältäen kaiken vahvuiset "ordinary" bitteristä ESB:hen. Rakastuin olueen bittereiden kautta, joten tässä on ehkä astetta enemmän puhtaasti omasta mieltymyksestä kiinni. Ikuinen kärkijuomani Fuller's ESB kuuluu tietysti tänne. Bittereissä on tarpeeksi luonnetta, että ne ovat yleensä maukkaita, mutta silti sen verran hillitysti, että juotavuus on erinomainen ja kokonainen pint on annoskokona täydellinen. Niissä on katkeroa, niissä on mallasta, niissä on usein humalista parhainta eli East Kent Goldingsia. Bonuksena bitterit eivät ole yhtään trendikkäitä, joten niitä ei yleensä sisällytetä panimon valikoimiin vain siksi, että sellainen "täytyy olla". Bitterit ovatkin monen mielestä tylsiä, mutta tylsimmilläänkin ne ovat hyvän mielen comfort-oluita. Jos tarvitsen rauhoittua, menen brittipubiin ja tilaan bitterin. Parhaimmillaan caskista silloin kun osuu tuoreus kohdalle.
TJEU: Fuller's ESB, Shepherd Neame Master Brew


Saison/Farmhouse Ale
Belgialainen maalaisolut on hedelmäinen, kuiva ja raikas ja mielenkiintoinen. Hiivat antavat periaatteessa simppeliin yleensä vehnällä tehtyyn aleen hyvinkin monimuotoisia vinkeyksiä. Jotkut kaikkien aikojen lempioluistani ovat saisoneita. Esim. tyylin modernin muodon esi-isä Saison Dupont, To Olin Snowball Saison, sekä trappistijumalten nektari Orval (tästä varmaan saa sodan aikaiseksi, kun Orvalia ei perinteisesti saisoniksi laiteta, mutta vaikka Orval onkin hyvin uniikki, on se mielestäni tyylillisesti lähimpänä saisonia jos jotain). Saisoniin sopii kaiken lisäksi niin sitruksiset jenkkihumalat kuin vähemmän räikeät eurooppalaisetkin. Huono saison on yleensä tunkkainen, moni ei myöskään saa hiivasta ihan sellaisia monimuotoisia fiiliksiä irti kuin parhaat, mutta tavallisesti saisonin voi tilata melko huoletta.
TJEU: Saison Dupont, Omnipollo Bacchanale (ja se Orval)


Barley Wine
Erityisesti arvostan vähemmän humaloituja brittiversioita silloin kun ne osuvat kohdalle, mutta niitä ei näe kovin usein. Humaloidummat jenkkityyliset versiot ovat nykyään yleisempiä ja herkullisia nekin. Ohraviini on hekumallinen mallaspommi, josta parhaimmillaan löytyy syvyyttä ihan mahottomasti. Tulkinnanvaraakin tyyli tarjoaa aika paljon. Eniten näissä miellyttävät vahvat kypsytetyt mallasaromit ja korkea alkoholipitoisuuden myötä aukeavat hienot vahvojen viinien (sherry, port) maut yhdessä. Anti-sessio-oluita, nautinnolliseen hitaaseen siemailuun. Näitä voi fiilistellä (kuvitteellisen) takkatulen äärellä.
TJEU: Stone Old Guardian, Nøgne Ø #100, Malmgård Barley Wine

Gueuze
Eli eri-ikäisistä lambiceista sekoitettu lambic ilman mausteita tai marjoja. Rutikuiva, rankimmillaan niin hapan, että hampaista kiille sulaa. Hankala päästä kiinni juonesta, armoton ja omaa korkean aloituskynnyksen, mutta sen yli päästyä juoma maksaa kaiken takaisin. Aivan hervottoman loistava hellejuoma. Aivan hervottoman herkkä, monitahoinen ja elävä. Nimisuojattua Lambicia valmistaa vain hyvin rajallinen määrä panimoita/sekottamoita, niinpä gueuzea voi käytännössä aina tilata ja saada herkkua, koska mikään niistä ei ole varsinaisesti surkea. Tai noh, Mort Subite on vähän keskinkertainen.
TJEU: Cantillon Gueuze, Hanssens Artisanaal Oude Gueuze

Gueuze-kuva: Dirk van Esbroeck (Wikipedia: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hassensoudegueuze.jpg)

Mufloni Kilibocki

$
0
0
Kilibocki
Panimo: Beer Hunter's
Maa: Suomi

Tyyli: Dunkel
Alkoholia: 4,5%

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Leipäinen ja paahteinen ruokajuoma.

Yksi Suomen varmimpia pienpanimoita, Porin Beer Hunter's, ei järin hirveästi uutuuksistaan huutele sosiaali- tai muissakaan medioissa ja ne tulevat aika usein enemmän tai vähemmän yllätyksenä. Kilibocki -niminen uusi Mufloni sattui sellaisena "enemmän" eli täysin yllätyksenä kaupassa ensin silmään ja siitä ostoskorin pohjaan. Porilaisten mufloni-villilammas teemaan osuvasti sanaleikkivä nimi viittaisi yhtaikaa bock-lagereihin, jotka toki tunnetaan siitä, että ovat yleensä vahvemman puoleisia ja kilipukkiin.

Eli... kauppavahvuinen "pikkubock"? Yleensä sellaista kai kutsuttaisiin jollain muulla tyylillä. Mieleen juolahti voisiko kilibocki olla jopa Muflonator-doppelbockin mäskäyksen jälkeen samoista maltaista uudelleen mäskätty "small beer", mutta ei taida 6,5% Muflonatorin jämistä ihan tällaiseen löytyä enää tenhoa.

Tumman ruskea olut. Tuoksu kumartaa humaloineen saksan/tsekin suuntaan, yrttistä on. Paahdetta löytyy, suklaista maltaisuutta. Erittäin miellyttävän pehmeä. Maku seuraa tuoksun nuotteja. Puhdas lagerin olemus, selkeän paahtoleipäinen maltaisuus pääroolissa, kevyttä suklaisuutta. Upeasti tasapainossa oleva katkero, joka antaa maltaalle tilaa, jäämättä sen jalkoihin.

Voihan tätä Kilibockiksi tai dunkler bockiksi sanoa jos huvittaa, mutta kyllä tämä sokkona menisi ja näin ihan näkökykyisenäkin menee itselläni dunkeliksi. Eipä sillä väliä. Ruokajuoma. Toimi muuten erinomaisesti pekonikanan ja juuripersiljaohraton kaverina (antaisin kunnian tästä osuvuudesta enemmän pekonille, kuin muulle ruualle). 4/5

Saimaan siideri- ja olutvertailua

$
0
0
Saimaan Juomatehdas lähetti takaviikkoina paketin uusia siidereitään, niiden kilpailijoita ja pari Saimaan Red Ale -uutuutta myös. Paketissa oli ohjeet sokkotastingin pitämiseen siidereille. Vakaa luottamus siis omaan tuotteeseen, sitä pitää aina arvostaa. Tosin kun kilpailijat saa pakettiin itse valita niin ehkä voikin luottaa.


Koska en siidereistä niin hirveästi osaa sanoa, omat kommenttini jätän siihen, että punainen (Cloudy Dry) oli miellyttävä, aidon omenainen tuotos ja vihreä (Cloudy Extra Dry) oli vähän pliisu. Sen sijaan nakitin avovaimon kavereineen tekemään sokkotestin kun kerran iltaa kahdestaan viettivät meidän keittiössä. Molemmat ovat kovempia siiderin ystäviä kuin minä niin sehän sopii. Sitäpaitsi ainakin avovaimon lempioluita ovat esim. Orval ja monet gueuezet ja saisonit*, niin makuunkin on kova luotto.

Seuraavaksi taulukossa parivaljakon havainnot, jotka ovat yllättävän samansuuntaiset, ottaen huomioon, ettei niitä tehdessä oltu kuulemma juuri asiasta keskusteltu.

ABSiideri
IHiilihappoinen, kirkas, vetinen, mautonHiilihappoinen. Ohut.Fizz Extra Dry
IIMakea, maukas, päärynää? Esanssinen maku.Esanssinen. Vaikuttaa keinotekoisesti makeutetulta. Runko on hyvä.Kopparberg Naked Apple
IIISamein, suodattamaton. Hyvä makeus, perinteinen, aito.Suodattamaton. Oikean omenan maku. Kirpeä. Bulmers tulee mieleen.Saimaa Apple Cider Cloudy Dry
IVSamea, suodattamaton. Mauton, outo sivumaku. Ei hyvä.Suodattamaton. Mauton. Yhdentekevä. Paha sivumaku, metallinen.Saimaa Apple Cider Cloudy Extra Dry
VErittäin makea.Todella makea.Crowmoor Dry

Parhaaksi siideriksi testissä todettiin Saimaan "punainen" Apple Cider eli Cloudy Dry. Se oli tietysti odotettavissa, kun aidon siiderin vastapariksi on valittu ns. peruskauppakamaa kuten Fizziä ja Kopparbergia. Sen sijaan suurena yllätyksenä toinen Saimaan siideri rankattiin selvästi huonoimmaksi. Ekstra-kuivaksi vedetty siideri ehkä kalpeni makeampien rinnalla mauttomuuteen asti ja joku juiliva sivumakukin siinä näemmä oli. Erityiskiitos Saimaalle tuli siitä, että juomat oli selkeästi merkitty vegaanisiksi, toinen maistelija kun sellainen on.


Annan vielä suunvuoron testin vetäjälle itselleen:
"Tastingin järjestäminen oli valmiilla paketilla helppoa ja tasting itsessään on hauska tapa viettää yhdessä aikaa. Eri tasoja löytyi sokkomaistelussa ihan perustuotteistakin ja oma makuaisti pääsee töihin. Järjestän ehdottomasti taistingeja lisää tulevaisuudessa ja pidän vakaasti kiinni siitä periaatteesta, että alkoholi on iloinen asia ja siksi maisteluakaan ei tule ottaa turhan vakavasti."

-----

Itse sen sijaan tyydyin tarkastelemaan paketin Saimaa Red Alea ja ensimmäisenä mieleen iski, että Saimaallahan on jo pienessä tölkissä Brewer's Special American Red Ale. Onkos näillä nyt suurtakin eroa? Vertailun paikka tässäkin. SRA (Saimaa) ja ARA (American) siis laseihin. Tarkkailijoille ja Valviralle tiedoksi, että Saimaa Red siis ilmaislahjoituksena kuten siideritkin, mutta verrokki on omasta pussista. 

Tietysti Saimaan tölkeissä on ansiokkaasti kerrottu jo mitä eroja löytyy. ARA:ssa on monipuolisempi mallaspohja, jossa pale ale -pohjamallasta on väritetty vehnällä ja tummemmilla/karamellisemmilla maltailla. SRA:n pohjana taas on heti suoraan vähän tummempi Vienna-mallas ja siihen vehnää ja karamellimallasta (joka muuten puuttuu webbisivujen listasta). Kummassakin on Chinookia ja Cascadea humalapuolella, ARA:ssa lisäksi kahta muuta jenkkiä eli Columbusta ja Amarilloa. SRA:ssa katkerointi on puolestaan hoidettu saksalaisella Magnumilla. Katkeroita ARA:ssa 40 EBUa, eli Saimaan omalla mittarilla 4/5. SRA:ssa mittari näyttää 28 EBUa ja 3/5. Alkoholia on Saimaa Redissä 4,5% ja American Redissä "täydet" lain sallimat 4,7%. Hiiva on molemmissa Saimaan sivujen mukaan "Pintahiiva Belgiasta", eli olettaisin samaksi, vaikka voi olla ihan erikin toki. Belgiassa hiivoja riittää.

Päiväyksien perusteella Brewer's Special on n. kuukauden vanhempaa (220417) kuin Saimaa Red (270517), olettaen, että parasta ennen -kausi on molemmissa yhtä pitkä.

Eli ei ne samaa kamaa ainakaan aineksiltaan ole. Sinällään samoilla linjoilla kyllä mennään, onhan tyyli sama. Luultavasti kysyttyjä jenkkihumalia halvemman Magnumin ja hieman yksinkertaisemman mallaspohjan ansiosta. Silti eri oluitahan ne selvästi ovat, vaikkakin kun kyseessä on saman pienehkön panimon kaksi melko lähelle toisiaan tehtyä amerikkalaistyylistä rediä, SRA:ta voineekin pitää Saimaan ns. budjettiversiona ARA:sta. Selvästi halvempaahan se onkin.  

Vertaillessa ensimmäisenä silmään erottuu tietysti väriero. SRA on hieman tummempi ja sameampi. Molemmat olivat samanlämpöisiä tarjoillessa, mutta silti Brewer's Special tuntui lämpimämmältä fiiliksessä. Täyteläisemmältä ja täydemmältä ja pehmeämmältä. Se on myös hieman tunkkaisempi ja katkerampi verrattuna Saimaa Redin selkeyteen ja pieneen ohuuteen. Humaloinnissa tutulla jenkkilinjalla molemmat, siinä erot ovat ehkä pienimmillään. Tarkemminkin makuja voi etenkin tölkkien mallas- ja humalalistoihin vertaillen makustella etenkin kotipanimohommat mielessä, mutta kun mitään tarkkoja pitoisuuksia tai keittoaikoja ei ole, niin arvailuksihan se menee. 

Brewer's Special on maukkaampi ja täyteläisempi olut, mutta toisaalta Saimaa Red on raikkaampi ja juotavampi. Tuli mieleen, että kilpailevatko nämä saman panimon tuotteet silti samasta markkinasta, vaikka ovatkin hieman eri hintaluokassa? Ehkä, mutta toisaalta Suomessa on vuosia myyty samoilta panimoilta lähes identtisiä tuotteita rinnakkain eri brändeillä, onnistuneesti, niin liekö siitä suoraa haittakaan. Kyllä näissä kahdessa enemmän eroa on kuin Olvissa ja Sandelsissa. Brewer's Specialin ottaisin mielummin ruokajuomaksi kunnon illalliselle kotin, Saimaa Redin riippumattokaljaksi ilta-aurinkoon ja grillailun kaveriksi. Hyviä oluita molemmat, kaupassa vieläpä melko sopuhintaan naapureihin verrattuna, niin en valita.

*Siinä onkin samalla suorat vinkkini jos haluaa sytyttää laadukkaan valkoviinin ja kuohuviinin ystävän olueen. Mallas, paahde ja voimakkaat katkerot sivummalle, happamuus ja hiivan luonne esiin.

Alkon Uutuuksia - Toukokuu 2016

$
0
0
Alkon huhti/toukokuun uutuudet on maisteltu. Melko vaalea kokonaisuus oli kesäksi. Uutuudet-lehdykässä on näiden lisäksi myös Hacker-Pschorrin vehnäolut, mutta müncheniläinen ei nyt ollut pruuviin saapunut.



San Miguel Especial
Kun ei odota mitään, voi todennäköisemmin yllättyä positiivisesti. Kun odottaa negatiivista, positiivinen ylläri on vielä helpompi. Nimittäin eihän tämä "nelos"-San Miguel nyt ihan räkäisintä bulkkia ollut. Keksinen selkeä pilsnermallas tuoksussa, joka herättää toiveita. Ihan ok vaalea peruslager, mutta taustalta puskee halvan bulkin oireita. Pieni metallisuus ja pahvisuus ja sokerinen makeus vaivaa liiaksi, että tähän rahojani laittaisin.

Amager No Rice & Curry
Etiketissä kerrotaan tanskalaisesta tyypistä Tranguebarin siirtokunnasta (Tanskalla tosin oikeasti oli Intiassa moinen siirtokunta, tätä en tiennyt), että India Pale Lager syntyi kun Didrik Crappe lähti äitinsä tulista curryä pakoon ja tuotti olutta Intiasta Kööpenhaminaan. Heh heh. Tarina sikseen, olut on kuitenkin viimeisen päälle mainio. Erittäin sitruksinen tuoksu, paljon muutakin hedelmää, passionhedelmä nousi mieleen eritoten. Kevyt, terhakka ja ohut oikealla tavalla eli olemalla juotava vetisen sijaan. Reilu katkero, joka ei lyö yli. Loistava kesäbisse, joka toiminee myös mausteiselle ruualle. Vahvuisekseen (5%) hinta on tosin melko julma 6,50€.

Weihenstephaner Pils
Saksan vanhin panimo ja klassikkotyyli. Onhan tätä ennenkin ollut, mutta paluumuutto. Puhdas täyteläinen pilsnermaltaan tuoksu, leipäistä menoa myös. Kuiva moitteeton pils, jossa aromihumaloilla ei juuri juhlita ja olut jää aika puhtaaksi maltaan ja katkeron leikiksi. Pieni pippurinen saksanhumala sieltä kuitenkin hyvin kevyen sitruksisuuden kanssa jostain ponnistaa. Täydellistä tasapainoa Saksasta.

Neuzeller Bock
Saksalainen inhokkipanimoni on taas vaihteeksi listoilla. Kenellä lie Alkossa tämän panimon osakkeita on, en tiedä, mutta jostain syystä Neuzelleria pitää aina olla hyllytilaa viemässä paremmiltaan. Alkoholinen, mäskisen makea tuoksu, viinalagerinen jopa. Hiilihappoinen runko. Hunajainen, turhan makea bock, joka kaipaisi humalaa vastapainoksi ja maltaalta syvyyttä. Ei nyt mitään ihan luokatonta kamaa, mutta ei tätä kyllä huvikseenkaan juo.

Kolmantena vasemmalta oleva Malmgård oli
toukokuun pruuvin tummin olut.
Baltika 8 Wheat
Venäjän Koffilta numero-olutta, tällä kertaa vehnää. Voimakkaan hiivaesterinen meininki tuoksussa. Banaania, lennokkiliimaa, liuotinta ja paljon epämääräistä hedelmää. Maku on todella vinkeä! Joku lapsuuden outo hedelmäinen kirpeä irtokarkki tulee mieleen todella selvästi, mutta en saa mieleeni tarkempaan, että mikä. Pirtsakka, estereiden myötä esanssisen hedelmäinen. Mausteisuuttakin hieman. Runko erittäin poreileva. Ihan kiva maistona, mutta menee vehnäoluena sille laidalle hedelmäisyydessään, jota en niin arvosta. Voi kuitenkin olla jonkun toisen mieleen kovastikin.

Beer Hunter's Mufloni DIPA
Porista kajahtaa. Beer Hunter's Mufloni CCCCC IPAhan oli tullessaan Suomen kovimpia tupla-IPA-tyylin oluita, tosin kilpailukin lajissa oli vielä pari vuotta sitten melko vähäistä. Nyt eri reseptillä uusi olut, samasta tyylistä, simppelisti "DIPA". Makeahko metsäinen tuoksu, mäntysiirappia, sitrusta, trooppista hedelmää. Tuoksu lupaa siis kovia, paitsi pieni vihannes siellä väijyy sivuaromina. Täyteläinen runko, kovat katkerot (98 IBU). Metsää, sitrusta, salmiakkia. Outo ja voimakas juureksinen sivumaku, mutta koska tunnistan sen tismalleen samaksi palsternakkaiseksi menoksi, joka Brewdogin hyperhumaloidussa Jack Hammerissa tulee suuhuni joka ainoa kerta, mutta ei kenenkään muun pöydässä istuvan suuhun, en laita sitä nyt minkään valmistusvirheen piikkiin vaan oman makuaistini. Olen ilmeisesti herkkä jollekin jenkkihumalalle, jos sitä käytetään laareittain. Jos ei ole tällaista itsessään huomannut, Mufloni DIPA on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, helvetin voimakkaasti katkeroitu, mutta silti muutakin sisältävä DIPA.

Malmgård Imperial IPA
Tämän arvioinkin jo baarista aiemmin. Hauskasti Muflonin rinnalla lähes yhtä vahva ja saman tyylinen, mutta tismalleen toisella kulmalla tyyliä lähestyvä. Katkeruutta on DIPAksi vähän (51 IBU) ja Malmgård tulee hauskasti maltaan kautta. Maustemetsäinen tuoksu, jossa selkeästi myös mallasta. Supertäyteläinen ja pehmeä, upea juotavuus. Mallasta, karamelliakin, mausteita, loistava tasapaino katkerossa. Maltainen Imperial IPA, jossa silti selkeä katkerointi.

Thatcher's Vintage Oak Aged Somerset Cider
Yleensä en ole Alkon pruuveissa siidereitä maistanut, mutta intoilin Thatcher'sin puolivahingossa lasiin, joten menköön tämän kerran. Voimakas puhdas omenaisuus. Kevyen hapokas, täyteläinen, ei liian makea. Mausteita, neilikkaa, kaneliakin. Hiilihappoisuus ja hedelmäinen makeus yhtyvät pirteäksi sitruunaksi ajoittain. Kiva brittisiideri, omaan makuuni sopiva, mutta siidericonnoisseureille varmaan vähän tylsä.
Viewing all 604 articles
Browse latest View live